Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj všichni,
jsem tu novej a potřeboval bych nutně pomoct s jedním příkladem, který je na obrýzku. S kamarádem jsme zkusili, co jsme mohli a dopracovali jsme se k vysledku 10-ethyl-3,7-dimethylbicyklo[4.4.0]dek-1,8-dien-4-yn. Tento vysledek vsak neni spravny. Ocenim jakoukoliv pomoct, zavisi mi na tom znamka z chemie, ze ktere mi vychazi za 4.
Dekuju
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011 … z02911.jpg

↑ RabID:
dekuju ti moc za odpoved vyzkousim to hned zitra !

tak to reseni neni spravne ...
tak asiposledna moznost je tato... ako som si vsimol v mojom prvom vzorci som neuvazol prednost dvojitych vazieb
Za nepozornost sa ospravedlnujem
5-ethyl-2,8-dimethylbicyklo[4.4.0]dec-3,6-dien-9-yn (takto vychadza aj mensie cislovanie)

↑ RabID:
dekuju ti moc za ochotu a pomoc, zitra to zkusim odevzdat !
↑ RabID:
Zdravím, jen tak pro mne - ať kolegu nepleteme - označuješ 1 a 6 prostřední můstek?
1. varianta - 1 nahoře můstku, obcházím doleva:
- dvojné vazby 3, 6
- trojnou 9
- ethyl 5
- dimethyl 2, 8.
2. varianta - 1 dole můstku, obcházím doprava:
- dvojné vazby 1, 8
- trojnou 4
- ethyl 10
- dimethyl 2, 7.
Mám pocit, že číslováním můstku vůbec nezačínáš? Je to tak? A proč? Děkuji.
↑ jelena: mas pravdu... (ja mam nato vlastny system, a zabudol som to otocit este o jedno kolecko) no ale osobne si myslim ze varianta 1 je spravna. i ked vo variante 2 mensie cislovanie pre nasobne vazby ale dlhsi retazec.
(uz som to editoval)

dekuji vsem za pomoct znamku sem z toho uz dostal a dobrou, muzete tento topic uzavrit