Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ plisna:
Možná, že má zjistit rovnice přímek, které jsou tečnami kružnice a současně paraboli?
Šlo by to přes průsečík(y) kružnice a paraboli a pak ze vzdálenosti od středu kružnice (vzdálenost průsečíku od středu) zjistit normálový vektor a pak poskládat obecnou rovnici přímky (ax+by+c=0) s tím ,že c zjistím dosazením průsečíku?
Já když si něco nezačnu kreslit, tak mi vždycky něco chybí v analytice :(
Omlouvám se a díyk za opravu, jak jsem si to začal kreslit, tak mi to, tak nějak začalo vylézat jinak než jsem původně chtěl a docvaklo mi to :)
↑ plisna:
Můžu tě poprosit, jestli jsi si to počítal, tak jaké mají ty body souřadnice? Mne vyšel společný jen jeden, tak jen abych si pak našel chybu. Děkuji
1. uprav si rovnici na stredovy tvar a nakresli si obrazek
2. z obrazku hned vidis, jakou rovnici ma jedna tecna
3. druhou tecnu hledame ve tvaru a pozadujeme, aby tato primka mela s kruznici 1 spolecny bod
4. dosadime vztah do rovnice kruznice a upravime. dostaneme kvadratickou rovnici pro x s parametrem k. hledana primka bude tecnou, bude-li mit tato kvadraticka rovnice jeden dvojnasobny koren, tedy bude-li diskriminant nulovy
5. polozime diskriminant rovnice roven nule a ze vznikle rovnice vypocteme hledane k
6. nasli jsme druhou tecnu ve tvaru , vysledek vzhuru nohama je