Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych pomoct s jednou úlohou, zde je zadání:
Sestroj čtyřúhelník ABCD, je-li dáno: a=6 cm, c=4 cm, α=60°, β=75°, γ=90° (rozbor, popis a konstrukce)
Díky :)
Nemám ponětí, jak na to... Kam patří který úhel apod.
Díky moc, hned to chápu trochu víc, ale nemělo být α=60°? Jen se ptám, určitě to máš dobře, ale nevím, proč to tak je a rád bych to věděl...:)
A jak to rýsovat? Teď jsem o tom přemýšlel, ale nemůžu přijít na postup....
↑ ZinyDrummer:
Obrázek neodpovídá rozměrům, je to jen obrázek "nějakého" čtyřúhelníku.
U čeho si skončil?
Aha... |AB| bude 6 cm, potom bych narýsoval úhel β a úsečku |BC|=4 cm a další postup už nevím...
(Na matematiku a zejména geometrii jsem dost hloupý, já vím...)
↑ ZinyDrummer:
Toto neplatí! Strana je úsečka |CD|
Ještě můžeš udělat úsečku |AB|=a a úhel α=60° a β=75°
EDIT: NEMAŽ PŘÍSPĚVKY! Použij Skrýt
↑ ZinyDrummer:
Nepotřebuješ znát. Pokud už máš to co jsem psala ↑ výše: využiješ údaj - uděláš rovnoběžku se stranou BC (bod C zatím neznáš), ale myslím tím, jedno z ramen úhlu β. Rovnoběžka bude vzdálena od této strany 4 cm (). (
Promiň, nevěděl jsem, k čemu slouží skrýt a protože jsi ten předchozí příspěvek editovala a můj dotaz už byl zbytečný, tak jsem to smazal... Ale jsem poučen...
Tu rovnoběžku nějak nechápu, mohl bych poprosit o nějaký nákres? Fakt děkuju, normálně bych řekl dědovi, ale ten je v nemocnici, takže se obracím sem...