Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jaká je pravděpodobnost, že při výběru 5 karet z 32 vytáhnu 2 červené?
- - -
Klasická pravděpodobnost mi vyšla 0,91
Opačného jevu 0,78
Stále nevím, kde mám chybu, poněvadž by to mělo vyjít stejně.
Z logiky věci - "0,91" - nepřijde ti to nějak mnoho na to, kolik tam těch červených je?
Klasická "kombinatorická pravděpodobnost" bude vypadat:
Jde o kombinace, protože nezáleží na pořadí jak je vytáhneme a a samozřejmě každá karta je jiná, tak se nemůžou opakovat.
Počet možností, jak vybrat 2 červené ze sady 8 červených karet je 
Počet možností, jak vybrat ty další tři ze zbývajících 24 karet je 
Tyto možnosti mezi sebou vynásobíme díky kombinatorickému pravidlu součinu
.
Potom je musíme vydělit počtem všech možných výsledků a to je:
(vytahujeme libovolnýcg pět karet ze všech 30.
Výsledek vyjde přibližně 0,28.
↑ starmatulik: ale tento samy výsledem mi nevychází u opačného jevu
↑ starmatulik: vždyť pravděpodobnost jevu a pravděpodobnost jevu k němu opačnému (doplňkového) dá součet 1.
Platí:
Edit: latex failed

↑ Sulfan: ale já to počítám takto: P(A)= 1- P(A´) takže by to mělo vyjít stejně
↑ starmatulik: Aha, takže chceš spočíst pravděpodobnost doplňkového jevu jednak kombinatoricky a pak přes "vzoreček" zkontrolovat?
↑ Sulfan: nejlépe tak.
↑ starmatulik:
Takže opačný jev bude určitě, že si nevytáhne 2 červené - tudíž si vytáhne žádnou, jednu, tři nebo čtyři nebo všech pět.
To znamená 5 případů a ty sečíst, v tvém řešení vidím ale jen pro 0,1,2 (kterou v tomto případě neuvažujeme) ... nebude nutné ještě připočítat pravděpodobnost pro 3,4 a 5?
↑ Sulfan: nene, postup s výsledkem 0,91 je správný takto mám i ze školy od matikáře.
↑ starmatulik: V tom případě se tvůj matikář spíše mýlí, pokud je takové zadání. (nemohla být v zadání třeba formulace "alespoň 2" ?)
ano alespoň 2. tzn. žádnou, jednu nebo dvě.
ale potřebuji pro to pravděpodobnost opačného jevu
↑ starmatulik: V tom případě jsme celou dobu řešili jinou věc, protože jsi špatně napsal zadání do úvodního příspěvku.
máme za úkol to vypočítat dvěmi způsoby..1. je klasická pravděpodobnost 2. opačný jev P(A)= 1- P(A´)
↑ Sulfan: když aspoň dvě červené tzn. žádnou, jednu nebo dvě.
↑ starmatulik:Ne, to je špatně. Když aspoň dvě, tak to znamená, že vezmeš dvě a více - tudíž 2,3,4,5.
↑ Sulfan: tak tedy mám na mysli opak místo alespoň má být tedy nejméně dvě červené
↑ starmatulik: nejvýše
↑ starmatulik: Opačný jev je v podstatě negace. Opačný jev k jevu: "Vezmu aspoň dvě červené" Je "Vezmu nejvýše jednu červenou". Tudíž pouze jednu, nebo žádnou.
↑ Sulfan: Měl jste pravdu musím vypočítat pravděpodobnost jevu pro 3,4,5.
↑ starmatulik: No určitě buďto naráz pro 2,3,4,5 nebo pak ten doplňkový (opačný) pro 0,1. :)