Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ tranceee:
Takto to dopadá, když příliš brzy dosadíme numerické hodnoty. Raději bych postupoval tak, že bych na základě hustoty
oceli
vyjádřil průměrnou hustotu
koule a tu pak porovnal s hustotou vody.
Nechť dále
,
jsou po řadě vnější a vnitřní poloměr koule. Potom 
a teprve sem bych dosazoval.
↑ tranceee:
Zkusil bych vypočítat maximální vztlakovou sílu. Vyšlo to tak. Jsou možné tři případy, zjisti si je a pochop je.
↑ Rumburak:
Nějak tomu moc nerozumím. Jasně vypočtu si průměrnou hustotu koule, která vyjde větší než vody to znamená že se koule potopí ... jenže já bych spíš potřeboval se dostat k té vztlakové síle aby vyšla 
↑ tranceee:
Vztlaková síla bude objem celé koule krát g krát hustota vody.
1000krát9,81krátV.
↑ nemecvra:
vím ty tři případy buď se to těleso vznáší nebo plave a nebo se potopí ... prostě protože ty síly působí na to těleso v přímce. G mám vypočtené ... teď nevím jestli uvažovat tu odporovou sílu a když ano tak jak jí vypočítat protože tam určitě hraje nějakou roli viskozita . Právě by mě zajímalo jestli se nedá k té vztlakové sílé která má vyjít 5,1 N dopočítat .... vím že ale nevím co tam mám dosadit :-/
respektive když tam dosadím tak mi to nevyjde 5,1 ...
↑ tranceee:
Pokud budeš uvažovat viskozitu, tak by to chtělo zjistit nějaké konstanty, tabulky a vzorce odporové síly.
Jinak dosadíš
Přesně si to také můžeš dohledat.
↑ nemecvra:
Aha, tak už vím kde jsem dělal chybu ... já tam dosazoval ten objem jako rozdíl těch dvou objemů ... tedy
... děkuji moc :)
přesně o tohle mi celou dobu šlo kde dělám chybu :) možná jsem měl ten vzorec a dosazení co dosazuji napsat hned na začátku a opravil by jste mne hned :)
↑ tranceee:
Vztlakovou sílu vypočteme podle Archimedova zákona (pokud máme tu potřebu - v zadání se její výpočet nepožaduje,
její hodnota je uvedena až ve výsledkách):
Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná váze kapaliny tělesem vytlačené.
Když by celá koule byla ponořena, vytlačí vodu objemu
, hmotnosti
a váhy
, kde
je hustota vody a
tíhové zrychlení. Viz též ↑ nemecvra: .
↑ zdenek1:
Dík za aktualisaci mé pojmové výbavy :-). V dobách mé školní docházky se ve fyzice opravdu oficiálně používal pro tuto veličinu pojem "váha",
zatímco "tíha", resp. "tíže" byly vnímány jako pojmy poněkud básnického zabarvení. Ale souhlasím se změnou, "tíha" mi připadá výstižnější.