Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
chcel by som požiadať o pomoc, pretože som si není istý pri riešení tohto príkladu:
Zadanie znie: vypočítajte priemer, priemernú odchýlku, modus a median. S priemerom a priemernou odchýlkou problém nie je, ale ako určiť ten modus a median? Nejde mi o vzorce, ale aké hodnoty do vzorca dosadiť, keď sú takéto triedne intervaly.
Vopred ďakujem.
↑ nie_som_matematik:
Medián
Na pravej strane je vyjadreie koľko % pracovníkov spĺňa jednotlivé normy. Keby tam boli presne počty zamestnancov tak by si medián vyjadril ako prostredná hodnota z hodnôt usporiadaných napr. vzostupne. Ten štatistický súbor už v tomto prípade máš usporiadaný (ľavá tabuľka ide postupne: do 85, do 95, do 105 ...) Stačí ti nájsť teda len tú prostrednú hodnotu. Jednoducho sčítavaj postupne percentá na pravej strane a v tom riadku kde ti prekročí hranicu 50% tá štatistická jednotka (stĺpček naľavo) je mediánom.
do 85 :
do 95 : 
do 105: 
Mediánom tohto štatistického súboru je teda: do 105
Modus je najčastejšie sa vyskytujúca sa hodnota štatistického súboru (hodnota, ktorá ma v pravom stĺpčeku najviac %) - čiže do 105

Ďakujem. Takže, keď mám početnosť v percentách, tak sa to určuje inak, ako keď mám početnosť v iných jednotkách, ano?
↑ nie_som_matematik:
v Podstate rovnako.
Modus máš to iste. Keďže absolútna početnosť žiakov priamo ovplyvňuje relatívnu početnosť. Napríklad v tejto druhej tabuľke. počet študentov 25 tvori najväčšiu časť. Keby si to zapísal ako percentá dostal by si
čiže približne 38% čo by aj tak tvorilo najväčšiu časť z celku (100%)
Medián je trošku horší ale v podstate je to tiež to isté. Po usporiadaní by si hľadal prostrednú hodnotu. Keď to máš v percentách, hľadáš tiež polovicu (čiže 50%).
Pri tých percentách sa to možno horšie vysvetľuje a chápe ale je to to isté... :)

standyk:
Prosím ťa, nedal by sa napísať praktický postup? Momentálne som dosť zmätený, lebo v knihe je na to vzorec, do ktorého dosadzujem hodnoty ako je početnosť absolútna, dolná hranica intervalu.. :)
↑ nie_som_matematik:
Tuto ↑ vyššie: som ti popísal postup, resp. ukázal že to počítať budeš rovnako aj pre percentá aj pre absolútnu početnosť.
K tej druhej tabuľke. Ak to vieš počítať pre absolútnu početnosť, tak to musí ísť aj pre percentá.
do 120 ........................
...................... 
do 130 ........................
....................... 
do 140 ........................
...................... 
do 150 ........................
...................... 
do 160 ........................
....................... 
do 170 ........................
....................... 
Dobre, rátaj teda s tými percentami ako s normálnymi číslami (absolútna početnosť). Keď ale budeš na konci písať výsledok modusu a mediánu, musíš spätne priradiť každej hodnote v percentách jej "absolútnu" hodnotu (počet žiakov).

Ďakujem. Aby som tomu už úplne pochopil, postup určovania modusu a medianu je pri takomto type intervalov (do 110, do 120...) iný ako pri intervaloch typu dolná hranica - horná hranica, napríklad 120-150, áno?
↑ nie_som_matematik:
Práveže, nie! Je to to isté. V týchto príkladoch sa intervaly myslia takto:
do 120 ....... (0,120)
do 130 ....... <120,130)
do 140 ....... <130,140)
.....
Takže to cháp ako: <dolny_interval , horny_interval)

standyk napsal(a):
↑ nie_som_matematik:
Práveže, nie! Je to to isté. V týchto príkladoch sa intervaly myslia takto:
do 120 ....... (0,120)
do 130 ....... <120,130)
do 140 ....... <130,140)
.....
Takže to cháp ako: <dolny_interval , horny_interval)
Ďakujem za tvoju pomoc. Toto bola informácia, ktorá mi to už celé objasňuje. Ešte raz, ďakujem. Vážim si tvojej ochoty!
Měl bych k tomuhle dotaz, mam stejne problem ale jine hodnoty .
Věk : 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Počet osob: 2 3 5 19 6 7 2 8 8
1.1 Vypočet Aritmetického pruměru věku členu v klubu s přesnosti na setiny:(vyšlo mi 16,35 )
1.2 Vypočet modus: ( nevím vubec jak postupovat)
1.3 vypočet median
Děkuji za odpověd.
↑ MorDeus:
Zdravím,
lepší si založit samostatné téma a doplnit odkaz na podobné téma, tak se to zatoulá.
1.1 pokud jsi počítal průměr tak: (2*12+3*13+5*14+ atd, až do +8*20)/(2+3+5+19 atd. až do +8), potom v pořádku, číselně jsem nekontrolovala.
1.2 modus - dle definice, která hodnota (věku) se vyskytuje nejčasteji?
1.3 median - spočteš celkový počet osob a z toho přesně polovinu, potom půjdeš zleva a budeš hledat hodnotu věku, pro který v souboru osob bude alespoň polovina všech osob. Opět dle definice.