Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
1. Každý z lovců ulovil minimálně 1 králíka. Každý z lovců ulovil minimálně 1 zajíce. Žádný z lovců neulovil stejný počet králíků jako některý jiný.
2. Součet ulovených králíků je 24.
3. Žádný z lovců neulovil stejný počet zajíců jako některý jiný.
4. Součet ulovených zajíců je 26.
5. Až na jednoho lovce mají všichni ostatní různý počet ulovených králíků a zajíců.
6. Hmotnosti ulovených zvířat jsou ½ kg, 1 kg, 2 kg a 4 kg.
7. Lovec s největším počtem ulovených králíků ulovil nejmenší zvíře.
8. Jan ulovil více králíků než kolik jich ulovil lovec s maximálním počtem zajíců.
9. Zvíře o hmotnosti 2 kg ulovil lovec s maximálním počtem zajíců.
10. Marek ulovil více zajíců než kolik králíků ulovil Pavel.
11. Luboš ulovil stejný počet zajíců, jako má Marek s Pavlem králíků, žádného dalšího zajíce neulovil.
12. Luboš ulovil dvakrát vetší zvíře než Pavel.
13. Ačkoliv Jan ulovil o dva zajíce méně než Luboš, není Jan lovec s nejmenším počtem ulovených zajíců.
14. Luboš ulovil lichý počet králíků, Luboš neulovil nejmenší počet králíků.
15. Marek ulovil méně zajíců než jich ulovil lovec, který ulovil nejmenší počet králíků.
16. Žádný z lovců neulovil právě čtyři králíky.
A = kolik králíků ulovil Jan
B = kolik králíků ulovil Marek
C = kolik králíků ulovil Pavel
D = kolik králíků ulovil Luboš
E = kolik zajíců ulovil Jan
F = kolik zajíců ulovil Marek
G = kolik zajíců ulovil Pavel
H = kolik zajíců ulovil Luboš
I = hmotnost zvířete, které ulovil Jan
J = hmotnost zvířete, které ulovil Marek
K = hmotnost zvířete, které ulovil Pavel
L = hmotnost zvířete, které ulovil Luboš
↑ Daves:11. teď sama o sobě nedává smysl, protože jednak přesně říká, kolik zajíců Luboš ulovil, a v zápětí říká, že jich neulovil víc. To sice není nic proti ničemu, ale je to divné.
A odkud to zadání pochází? Nejde náhodou o nějakou soutěžní úlohu? To by totiý bylo proti pravidlům tohoto fóra, samozřejmě.
Takhle je to přesně v tom zadání napsáno tak nevím proč to tam je. Zadání nepochází ze žádně soutěžní úlohy, zadala nám ho učitelka ve škole a vypočítaly to pouze 3 žáci ze třídy. Tak jsem to sem napsal, jestli to taky spočítáte.
Nemá být v bodě 15 místo slova ukryl slovo ulovil? :-)
Ještě otázka: v nadpisu úlohy je, že 4 lovci loví... avšak v bodech 1-16 není nikde řečeno, že jsou opravdu jen 4. Je tedy součástí zadání, že jsou 4 či nikoli?
Další věc - body I-L jsou nejednoznačné v případě, že daný lovec (což je každý) ulovil více než jedno zvíře. Jak jsou tedy tyto body myšleny?
Tak nevím. Mám pocit že bez chyby jsem hrubou silou prošel všechn
možností, jak mezi čtyři očíslované lovce rozdělit bez jakýchkoli omezení 24 králíků a 26 zajíců. Podmínky 6, 7, 9, 12 týkající se hmotností jsem neuvažoval a ani tak jsem nenašel řešení. Možná mám někde chybu, když se tvrdí, že řešení to má...
↑ check_drummer:
Když si projdeš všechny jména v zadání tak najdeš 4 lovce - 4 jména a s těmi hmotnostmi je to tak, že prvně vypočítáš kdo má kolik zajíců a králíků a potom podle zadání dořešíš ty hmotnosti, tam už se neřeší jestli je to hmotnost králíka nebo zajíce, prostě každému přiřadíš jednu hmotnost.
↑ Daves:
To, že v zadání najdu jména 4 lovců ještě neznamená, že byli čtyři - odkud to plyne?
Příklad: každý lovec ulovil aspoň jednoho zajíce, dohromady jich ulovili 6 a Franta ulovil 5. Pak je zřejmé, že existuje ještě jeden "nejmenovaný" lovec s jedním uloveným zajícem...
↑ check_drummer:
Sice se to nikde nepíše, ale lovci jsou 4, protože název této úlohy je 4 lovci loví králíky a zajíce. Další jiný lovec prostě neexistuje.
I já jsem zkusil cvičně řešit hrubou silou a nějaká řešení jsem našel - konrétně 17. Ignoroval jsem však hmotnosti ulovené zvěře. Vůbec se mi zdají podmínky na hmotnosti dost podivné a indikující, že tyto hmotnosti lze volit téměř libovolně.
Má řešení jsou tvaru:
"(Jan králíků, Luboš králíků, Marek králíků, Pavel králíků) (Jan zajíců, Luboš zajíců, Marek zajíců, Pavel zajíců)"
(9,7,3,5), (6,8,7,5)
(9,7,5,3), (6,8,5,7)
(10,7,1,6), (5,7,10,4)
(10,7,1,6), (5,7,11,3)
(10,7,1,6), (5,7,12,2)
(10,7,1,6), (5,7,13,1)
(10,7,2,5), (5,7,10,4)
(10,7,2,5), (5,7,11,3)
(10,7,2,5), (5,7,12,2)
(10,7,2,5), (5,7,13,1)
(10,7,5,2), (5,7,3,11)
(10,7,5,2), (5,7,4,10)
(10,7,6,1), (5,7,2,12)
(10,7,6,1), (5,7,3,11)
(10,7,6,1), (5,7,4,10)
(14,5,2,3), (3,5,16,2)
(14,5,2,3), (3,5,17,1)
Zkusmo jsem kontroloval, zda tato řešení splňují podmínky kladené úlohou a vypadá to, že ano...

↑ check_drummer:
No nevím, ale zdá se mi,že úloha je neřešitelná,
protože podmínky 10) a 15) se vzajemně vylučují. (nemohou platit současně)
↑ Cheop:
Proč nemohou? Kde si tedy myslíš, že je v mých řešeních chyba?
↑ Daves:
Proč myslíš, že je správně jen druhý řádek a ne všechny ostatní?...

↑ check_drummer:
Tak vezmeme první řešení
(9,7,3,5), (6,8,7,5)
10.Marek ulovil více zajíců než kolik králíků ulovil Pavel.
Marek 7 zajíců
Pavel 5 králíků (7 > 5 - platí)
15. Marek ulovil méně zajíců než jich ulovil lovec, který ulovil nejmenší počet králíků.
Marek 7 zajíců
lovec s nejmenším počtem králíků 3 (Marek) (7 > 3 - neplatí)
PS:
Podle značení od ↑ Daves:
podmínka 10 říká F > C
podmínka 15 říká F < A nebo F < B nebo F < C nebo F < D
Jak tedy může platit zároveň
F > C a zároveň F < C ?
U mě byla chyba v jednom rovnítku. Ale zdá se mi, že u ↑ check_drummer: nebyla správně (neostrá nerovnost?) interpretována 15. První napsané řešení --> nejmenší počet králíků má Marek a on přeci nemůže ulovit méně zajíců než on sám. Po opravě u mě mi vychází tyto varianty (kódováno jako výše, bez ohledu na podmínky s hmotnostmi):
(9, 7, 5, 3), (6, 8, 5, 7)
(10, 7, 5, 2), (5, 7, 3, 11)
(10, 7, 5, 2), (5, 7, 4, 10)
(10, 7, 6, 1), (5, 7, 2, 12)
(10, 7, 6, 1), (5, 7, 3, 11)
(10, 7, 6, 1), (5, 7, 4, 10)
↑ Cheop: V případě, o kterém píšeš:
Nejmenší počet králíků má Pavel, a to tři. Pavel má sedm zajíců, což je víc než pět Markových zajíců.

↑ musixx:
No jo já neumím číst, tam je který ulovil ..... ono se to týká zajíc - zajíc a ne zajíc - králík
Díky za osvětu. To je tak když někdo neumí číst.
↑ musixx:
Díky, je to nejspíš tak, nemám teď svůj skript po ruce, po víkendu ho zkusím a uvidím. Asi jsem neuvažovat případ, kdy by oním lovcem s minimem králíků mohl být přímo Marek sám. Každopádně i Tobě vychází více řešení, tak nevím, zda je úloha řádně zadána...
Po opravě skriptu:
(9,7,5,3), (6,8,5,7)
(10,7,5,2), (5,7,3,11)
(10,7,5,2), (5,7,4,10)
(10,7,6,1), (5,7,2,12)
(10,7,6,1), (5,7,3,11)
(10,7,6,1), (5,7,4,10)
tedy stejně jako u kolegy musixx.
Takže pokud by se např. do zadání přidalo, že žádný lovec neulovil dvojciferný počet králíků ani zajíců, bylo by řešení jediné.
Stránky: 1