Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Rumburak: Když na obrázek kliknete a počkáte až se načte a potom na něj znovu kliknete, měla by se zobrazit už i čitelná podoba.
↑ Prochycz:
To všechno jsem zkoušel již prve. To první doporučené kliknutí zafungovalo, to druhé už ne. Ale mám už starší počítač s Win98,
snad je to tím.
Zdravím vás,
problém nečitelnosti a nedostupnosti obrázků je záležitost jen a jen autora dotazu. Pokud vážený kolega ↑ Rumburak: má ochotu překontrolovat a řekne, že je nečitelno, tak to tak prostě je.
Pokud někdo máte možnost uložit pomocí místního uploadu obrázku, potom o to prosím (mně se to nepodaří). Autora tématu o to také prosím a děkuji.
Včera jsem se pokoušela překontrolovat, zdá se, že idea postupu byla v pořádku, ale nečitelné to bylo a neměla jsem čas na popisování, ovšem "Ahoj" v pravém horním rohu, to jsem přečetla a děkuji :-)
↑ 8Bi:
Díky kolegovi Zdeňkovi ↑ zdenek1: už to mám v podobě, kterou jsem schopen přečíst, a podívám se na to.
Jen ještě potřebuji znát přesné zadání , tj. na kterém intervalu a podle kterého ortog. systému rozvíjíme - z postupu v řešení
se sice dé leccos vyčíst, ale stává se i to, že řešitel to poplete a řeší něco jiného, než řešit měl, takže proto.
Omlouvám se za problémy s nečitelností obrázku.
Zde je plný náhled. obrázek
Zadání znělo : Nalezněte Fourierovu řadu na intervalu <-pi , pi ), její obor konvergence a dále uveďte příklady kde konverguje stejnoměrně a kde ne. Nicméně s konvergencí si zde nevím rady.
↑ 8Bi:
Mně vyšlo
stejně, ale
.
Avšak nevím, zda mohu ručit za správnost, takto složité počty mi už moc nejdou a na dnešek jsem málo spal. :(
Ke konvergenci příslušné F. řady:
v
lokálně stejnoměrně k funkci f , neboť fce f je v
monototonní, tedy tam má konečnou variaci , a spojitá.
V krajních bodech tohoto intervalu konverguje k hodnotě
. Viz Dirichlet-Jordanovo kriterium .
↑ 8Bi:
Předpokládejme, že funkce
je
periorická a má konečný Lebesgueův integrál na některém intervalu J délky
.
Pak má díky své periodičnosti konečný L. integrál na libovolném interval délky
a všechny tyto integrály jsou si rovny.
Tutéž vlastnost mají i funkce cos kx, sin kx, podle nichž se funkce f rozvíjí do F. řady na intervalu J, takže je celkem lhostejné,
který interval délky
zvolíme za J, na němž funkci rozvíjíme. Pouze pro větší přehlednost nechť
.
Splňuje-li funkce f výše uvedené přadpoklady, má na intervalu J Fourierovu řadu
(1)
.
která konverguje (k čemusi) skoro všude v intervalu J, což znamená, že množina bodů intervalu J, v nichž řada diverguje,
má Lebesgueovu míru 0.
Zajímají nás předpoklady o chování funkce v bodě x resp. jeho okolí takové, které by zajistily splnění rovnosti
(2)
.
I. Má-li funkce f v bodě x vlastní derivaci, potom (2).
II. (Dirichlet-Jordanovo kriterium) Je-li interval
částí J takový, že funkci f lze na něm vyjádřit jako rozdíl dvou funkcí,
které jsou na tomto intervalu monotonní (což je ekvivalentní s tím, že f má na tomto intervalu konečnou variaci), potom
pro každé
je
.
Jestliže NAVÍC je funkce f spojitá v bodě x, pak z předchozí rovnosti plyne (2).
Odtud se dá (za příslušných předpokladů) odvodit i rovnost
pro
.