Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 06. 2011 17:04

8Bi
Zelenáč
Reputace:   

Fourierova řada

Zdravim,
prosím o kontrolu příkladu viz. obrázek

http://img850.imageshack.us/img850/6074/imgnp.th.jpg

a dále bych se chtěl zeptat jak je to zde s oborem konvergence a se stejnosmernou konvergencí ?

• (téma jako vyřešené označil(a) 8Bi)

#2 23. 06. 2011 09:26

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Fourierova řada

Bohužel je to nečitelné (aspoň u mne).

#3 23. 06. 2011 09:36

Prochycz
Reputace:   

↑ Rumburak: Když na obrázek kliknete a počkáte až se načte a potom na něj znovu kliknete, měla by se zobrazit už i čitelná podoba.

#4 23. 06. 2011 09:45

Rumburak

↑ Prochycz:

To všechno jsem zkoušel již prve. To první doporučené kliknutí zafungovalo, to druhé už ne. Ale mám už starší počítač s Win98,
snad je to tím.

#5 23. 06. 2011 09:59

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás,

problém nečitelnosti a nedostupnosti obrázků je záležitost jen a jen autora dotazu. Pokud vážený kolega ↑ Rumburak: má ochotu překontrolovat a řekne, že je nečitelno, tak to tak prostě je.

Pokud někdo máte možnost uložit pomocí místního uploadu obrázku, potom o to prosím (mně se to nepodaří). Autora tématu o to také prosím a děkuji.

Včera jsem se pokoušela překontrolovat, zdá se, že idea postupu byla v pořádku, ale nečitelné to bylo a neměla jsem čas na popisování, ovšem "Ahoj" v pravém horním rohu, to jsem přečetla a děkuji :-)

#6 23. 06. 2011 10:20

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-06/17216_imgnp1.jpg

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#7 23. 06. 2011 10:46

Rumburak

↑ 8Bi:
Díky kolegovi Zdeňkovi ↑ zdenek1: už to mám v podobě, kterou jsem schopen přečíst, a podívám se na to.
Jen ještě potřebuji znát přesné zadání , tj. na kterém intervalu a podle kterého ortog. systému rozvíjíme - z postupu v řešení
se sice dé leccos vyčíst, ale stává se i to, že řešitel to poplete a řeší něco jiného, než řešit měl, takže proto.

#8 23. 06. 2011 13:45

8Bi
Zelenáč
Reputace:   

Omlouvám se za problémy s nečitelností obrázku.
Zde je plný náhled. obrázek
Zadání znělo : Nalezněte Fourierovu řadu na intervalu <-pi , pi ), její obor konvergence a dále uveďte příklady kde konverguje stejnoměrně a kde ne. Nicméně s konvergencí si zde nevím rady.

#9 23. 06. 2011 15:40 — Editoval Rumburak (24. 06. 2011 11:13)

Rumburak

↑ 8Bi:
Mně vyšlo $a_0$ stejně,  ale

$a_k = \frac{2(-1)^k}{k^2},  \,\,b_k = \frac{1}{\pi}\left(\frac{\pi^2}{k} + \frac{2}{k^3}\left(1-(-1)^k\right) \right) ,   k = 1, 2, 3, ...$ .

Avšak nevím, zda mohu ručit za správnost, takto složité počty mi už moc nejdou a na dnešek jsem málo spal.  :(

Ke konvergenci příslušné F. řady:

v $(-\pi, \pi)$ lokálně stejnoměrně  k funkci f , neboť fce f je v $[-\pi, \pi]$ monototonní, tedy tam má konečnou variaci , a spojitá.
V krajních bodech tohoto intervalu konverguje k hodnotě $\frac{f(-\pi) + f(\pi)}{2}$ . Viz Dirichlet-Jordanovo kriterium .

#10 24. 06. 2011 18:57

8Bi
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za pomoc, chybu jsem našel a ak už mi vychází stejné jako Vám, bk téměř také. Nicméně konvergenci tu stále nerozumím. Dočetl jsem se že FŘ konverguje na R pokud je funkce f po částech hladká je to pravda ?

#11 27. 06. 2011 10:43 — Editoval Rumburak (27. 06. 2011 15:13)

Rumburak

↑ 8Bi:

Předpokládejme, že funkce $f$ je $2\pi$ periorická a má konečný Lebesgueův integrál na některém intervalu J délky $2\pi$.
Pak má díky své periodičnosti konečný L. integrál na libovolném interval délky $2\pi$ a všechny tyto integrály jsou si rovny.
Tutéž vlastnost mají i funkce cos kx,  sin kx,  podle nichž se funkce f rozvíjí do F. řady na intervalu J,  takže je celkem lhostejné, 
který interval délky  $2\pi$ zvolíme za J, na němž funkci rozvíjíme. Pouze pro větší přehlednost nechť  $J =[-\pi, \pi]$ .

Splňuje-li funkce f výše uvedené přadpoklady, má na intervalu J Fourierovu řadu

(1)          $F(x) :=\frac {a_0}{2} + \sum_{k=1}^{\infty}(a_k \sin kx + b_k \cos kx )$.

která konverguje (k čemusi) skoro všude v intervalu J, což znamená, že množina bodů intervalu J, v nichž  řada diverguje,
má Lebesgueovu míru 0.

Zajímají nás předpoklady o chování funkce v bodě x resp. jeho okolí takové, které by zajistily splnění rovnosti

(2)                                     $F(x) = f(x)$.

I.  Má-li funkce  f v bodě x vlastní derivaci, potom  (2).

II. (Dirichlet-Jordanovo kriterium)  Je-li interval $[u, v]$ částí J takový, že funkci f lze na něm vyjádřit jako rozdíl dvou funkcí,
které jsou na tomto intervalu monotonní (což je ekvivalentní s tím, že f má na tomto intervalu konečnou variaci), potom
pro každé $x\in(u, v)$ je

$F(x) = \frac{1}{2}\left(\lim_{t \to x -}f(t) + \lim_{t \to x +}f(t) \right)$

Jestliže NAVÍC je funkce f spojitá v bodě x, pak z předchozí rovnosti plyne (2).

Odtud se dá (za příslušných předpokladů) odvodit i  rovnost $F(x) = \frac{1}{2}\left(f(-\pi) + f(\pi) \right)$  pro $x \in \{-\pi, \pi\}$ .

#12 27. 06. 2011 19:51

8Bi
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za pomoc.

Zápatí