Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
"Mě by třeba zajímalo, jak jste se sem na forum vůbec dostali :-)"(c)
Cíleně jsem hledal(a) nějaké Matematické fórum. | 30% - 82 | |||||
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem studující). | 37% - 101 | |||||
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem vyučující). | 1% - 4 | |||||
Potřeboval(a) jsem řešení problému z praxe. | 3% - 8 | |||||
Fórum mi bylo doporučeno. | 5% - 14 | |||||
Jiná cesta, případně doplním v tématu "O nás :-)". | 4% - 13 | |||||
V čtenářském deníku mi chybela kniha "Stařec a moře". | 1% - 5 | |||||
Hledal(a) jsem zdroj řešení projektů svých studentů. | 0% - 2 | |||||
Hledal(a) jsem kružítko. | 5% - 15 | |||||
Už si nepamatuji. | 8% - 22 | |||||
Počet hlasujících: 228 |
Zdravím všechny vespolek. Pár posledních dnů jsem neměl čas se tomuto fóru věnovat a bude to tak bohužel ještě nějakou dobu. Rozhodně se sem vrátím jak jen to bude možné (během několika týdnů). Docela mě totiž - jako ostatně nejspíš všechny dlouhodobé přispěvatele - baví řešit zajímavé úlohy, které ještě navíc mohou někomu pomoct, nebo také semtam zformulovat a vysvětlit řešení nějaké té banality. :-) Mějte se tu, i v reálu, fajn!
Tak nic. Stovka v NSZ možná nebude.
Jeden příklad jsem přeskočil (abych se k němu později vrátil) a další jsem vyplnil do políčka toho předchozího. Nějakou náhodou jsem pak naskočil na správný chod.
Takže mám sice všechno spočítané správně, ale v archu mám dvě chyby.
Super.
Tak update, další stovka z NSZ je doma :)
Letošek je nějaký dobrý. Snad se mi podaří obhájit jedničky z matematiky, semináře i druhého semináře. K absolutnímu úspěchu by to pak chtělo 18. května hezky odmaturovat.
↑ halogan:
ke stovce gratuluju:) (a tise zavidim)
ja mam 91 z matiky a 86 z OSP, uz nejsem to co zamlada :( celkem na prijimacky na IES mam 89,2 percentilu(40% OSP a 60% matika), myslite ze to bude stacit? minulej rok sem nekde cet ze byla hranice 76, na NHF VSE ale hranice vyskocila z 64 1. rok na 76 dalsi rok. doufam ze IES neprovadela nejakou masivni propagaci.
↑ Alesak:
Na IES každej rok berou víc a víc lidí. Letos na DOD říkali, že vemou zhruba těch 180, aby se jim to vešlo do auly :))
Já mám na FSV IES snad 95,6 %. Snad jsem dobře napsal přihlášku.
I 89,2 by mělo stačit v pohodě.
↑ halogan:
z CVUT mi minulej rok prisel uvitaci dopis, neco jako potvrzeni ze prijali prihlasku...
↑ Olin:Tady někdo potřebuje mít aspoň 30.000 Kč nákladů na studium ročně, co?
A pochlub se, co pěkného sis koupil?
↑ Kondr:
Přesně tak :-)
Takže knížky jsem koupil Rektoryse I a II a Bartsche a pak "skripta PřF": Metody řešení matematických úloh I a II (Herman, Šimša, Kučera), Numerické metody (Horová, Zelinka), Spojité modely v biologii (Kalas, Pospíšil), Obyčejné diferenciální rovnice (Kalas, Ráb), Metody řešení obyčejných diferenciálních rovnic (Ráb). Náhodou to jsou všechno věci o které se zajímám a hodlám se o ně zajímat i v budoucnu :-)
Mimochodem, nevíš, kde seženu Algoritmy a programovací techniky od Pavla Töpfera? A budu rád, když mi doporučíš jakoukoliv další literaturu!
↑ Olin:Pokud jde o programátorskou literaturu, zkus to na FI u Marečka -- po dvou Intersobech předpokládám, že se na FI vyznáš, je to v suterénu mezi budovou B a D. Töpferovu knížku jsem tam někdy tuším viděl, ale nevím, jestli je tam stabilně. Mezi programátory je velmi oblíbená knížka Dokonalý kód (aka Code complete), nedávno jsem ji viděl buď v Academii nebo u Barviče -- není to o algoritmech ani konkrétních návrhových vzorech, spíš o dobrých programátorských zvycích a praktikách a je to plné odkazů na jinou literaturu.
Jinak já jsem si ve čtvrťáku koupil manuály ke všemu možnému (Java, Python, Perl, MySQL, Linux, C++ ...), ale nic extra zajímavého.
↑ halogan:Přijde mi to jako hodně dobrá knížka pro středoškoláka, který chce dělat něco víc. Zatímco jednička tě naučí počítat s kongruencemi, nerovnostmi (AG, Cauchy, Čebyšev,...), a pár dalších triků, dvojka je o kombinatorice -- žádná složitá teorie, spíš rozvoj abstraktního myšlení. Řekl bych, že typově (ne obtížností) jsou to úlohy podobné olympiádám -- takže nečekej nic z klasické VŠ matiky.
↑ Kondr:
Myslím, že jsi mě přecenil, zvláště můj orientační (ne)smysl - ani po instrukcích od vrátné jsem to nedokázal najít :-D
↑ halogan:
Určitě budeš :)
Já maturuji až 21. a i já doufám v dobré naladění. Ne snad, že bych se bál, že neodmaturuji, ale bojím se trapasu - přece jen, asi se ode mě očekává jistá úroveň…
Víc mě teď denervuje, že příští sobotu letím do USA na soutěž, na kterou de facto vůbec nechci a musím se na ni ještě připravit :-(
Tak jsem dnes konečně získal 2. díl Hermanových Metod řešení matematických úloh... a jak bylo psáno výše, je to spousta a spousta kombinatoriky. Sic ji nemám v lásce, ale materiál je velice přehledný a dokonce mě to i baví :)
Až mi je smutno při čtení popisu prvního dílu. Nevím, zda jej objednat z Brna na blind, protože v pražských veřejných knihovnách není :/ Je v nějakých studentských/universitních/..., kde bych si jej mohl prolistovat?
Chci mít nějakou zábavu na svatý týden :) (ne že bych neměl dost studia, ale člověk se potřebuje odreagovat)
↑ svatý halogan:
Jestli hledas jenom neco pro zabavu tak muzu doporucit metricky prostory, nedavno sem to cet v Principles of Mathematical analysis od Rudina(da se to stahnout z netu, soubor se menuje Principles_of_Mathematical_Analysis_3ed_Walter_Rudin.dvju) a docela me to bavilo. neni na to potreba skoro nic, a je to docela dobry na predstavivost.