Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, chtěl bych poradit s jedním příkladem, který sem dostal u příjímaček na VŠE.
jedná se o: Mezi kořeny kvadratické rovnice 2x^2-7x-4=0 vložte dvě čísla tak, aby spolu s těmito kořeny vznikly první čtyři členy geometrické posloupnosti. Součet vložených čísel je....
Řešením příkladu je -1. Může mi někdo poradit? po mnoha pokusech sem se nikdy k -1 nedostal. Děkuji
↑ kratajirka:
Najprv si urči korene kvadratickej rovnice. Tie korene budú a geometrickej postupnosti.
Potom použi vzorec: z toho dostávaš:
Pomocou už ľahko dopočítaš 2. a 3. člen tejto postupnosti.
Vzniknú ti 2 postupnosti. Jedna rastúca a druhá klesajúca. Výsledný súčet to ale neovplyvní.
↑ Hanis:
(x-4)(x+1/2)=0 pokud se nepletu....
paráda, kořeny jsou teda a, zbytek ti už poradil kolega ↑ standyk:
↑ Hanis:
to bych pochopil, ale já prostě nevim jak dál... a1 budiž -1/2 a a4=4....vložit mezi to 2 členy aby byl jejich součet -1? já prostě nevim...
↑ kratajirka:
Tuto ↑ standyk: som ti napísal ako zistíš kvocient geometrickej postupnosti. Keď ho zistíš, použiješ vzorec: aby si určila druhý a tretí člen. Potom ich jednoducho sčítaš.
↑ standyk:
aaaaj tady nejde o to že bych byl tak blbý a nevzdělaný a nevěděl vzroce - to jsem věděl ty co si zde napsal ae já jsem si neuvědomil jednu věc a to že je vždy (q) na xtou a ne q na xtou tudíž bude (-2)^2 a ne -2^2....to je moje hlouposta a zbytečně sem ztratil 5 bodů... omlouvám se za otravování ae vážně mi to nedalo spát kde je chyba a ono to je v tomto a ne ve vzorcích... Děkuji za trpělivost! :)
↑ kratajirka:
Nikto si nemyslí že si blbý! A ani nikoho neotravuješ. Na to je toto fórum a každý tu je dobrovoľne takže sme radi že už je jasno :)
Označ prosím ťa tému za vyriešenú.
↑ standyk:
ano ano...děkuji za váš strávený čas i když ve výsledku bylo vše jinak. :) přeji krásný zbytek dne :)
↑ Akojeto:
tam je to akorát napsané, ale není to vysvetlené a já jsem dost natvrdlý abych to chápal -.-
↑ Waxion:
Veď to je v zadaní - medzi korene kvadratickej rovnice vložte ...
To znamená, že 1. člen je potom sú členy. a2, a3 ktoré hľadáš a posledný 4. člen .
To na kraji sú tie korene...
Čítaj poriadne a kresli si prečítané. Neviem, čo na tomto treba vysvetľovať, stačí si to znázorniť.
↑ Akojeto:
Aha, uz to mám. Vůbec jsem nekoukal na zadaní.
Děkuji za trpělivost
↑ Prettyisdash:
1) vytvoř si pomocí venovych diagramů čtyři disjunktní podmnožiny
2) ze zadaných údajů vytvoř rovnice
3) určí počet prvků jednotlivých podmnožin
4) pak půjde teprve odpovědět na otázku
5) bylo by dobré do vlastního nového tématu
Stránky: 1