Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Je dána kupříkladu posloupnost 2, 3, 5, 9, 17, 33, ...
Jakým postupem se dobrat vztahu závislosti mezi členy a(n+1)=2*a(n)-1? Posloupnost není ani aritmetická, ani geometrická...
Není problém dopočítávat členy, pokud bych použil jakési zobrazení
1 .. 2
2 .. 3
3 .. 5
4 .. 9
5 .. 17
a nasadil lineárni regresi, nicméně otázka je skutečně položená tak, jakým způsobem se dobrat vztahu a(n+1)=2*a(n)-1 jinak, než na základě intuice, resp. "prozřetelnosti" (jako u příkladů, kde je potřeba aplikovat správnou substituci). Jistě, budou existovat nějaké předpoklady - řekněme obecný vztah a(n+1) = k1*a(n)+k2, a otázka tedy zní, jak dopočítat k1 a k2. Myslím, že na to by měla stačit logika a středoškolská matematika, ale nějak jsem se na tom zaseknul.
Děkuji za reakce.
Ahoj, co třeba úvaha....
odečtením 1 od všech členů získáváme posloupnost n-té mocniny 2... (1,2,4,8,16)
pro n-tý člen by platilo
// (1) zpátky přičteme 1
a podobnou úvahou můžeme tvrdit , že bezprostředně předcházející člen je dvakrát menší než člen před ním(po odečtení 1)...
a(n+1) = 2a(n) // (1,2,4,8,16)
teď zpětným vrácením (1)
- to samozřejmě neplatí (1=2) - odečteme jedničku na pravé straně
- tady už je a(n+1) a a(n) z požadované posloupnosti
↑ Michaerl:
Včera jsem se trochu vrátil k pojmům, takže úlohou bylo vlastně definovat rekurentní vzorec posloupnosti definované výčtem. Podíval jsem se také na téma diferenční rovnice a obrazcová čísla.
Jinými slovy, pro postup je dobrá znalost jiných posloupností. Vlastně jsem si uvědomil, že podobné úlohy jsou předmětem otázek IQ testů (zjišťování chybějících členů posloupnosti).
Pro tuto chvíli děkuji za odpověď.
Stránky: 1