Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Závaží o hmotnosti 200g se na závěsu otáčí v horizontální rovině s frekvencí 120 ot/min. Určete elastické prodloužení závěsu, je-li známo, že tahová síla 10N prodlouží závěs o 1cm. Počáteční délka závěsu je 50cm, hmotnost závěsu a účinek tíhy zanedbat.
můj postup: spočítal jsem omega, z toho dostředivé zrychlení (omega na druhou * r), následně sílu .. a pak jsem vycházel z Hookova zákona, při tom, že E*S je pro oba případy stejné... při výpočtu té síly jsem použil poloměr již prodloužený tou silou o delta l ... Je to správný postup?
můj výsledek: 1,63cm
FliegenderZirkusův výsledek: 1,58cm
(je možné, že jsme jen jinak zaokrouhlovali ... já zaokrouhloval až výsledek)
jde o zkouškový příklad na Fyziku 1 (1 přednáška a 1 cviko na semestr) .. tak složitosti podle toho ..
Večerní pozdrav,
zrecyklovala jsem své řešení 2 roky staré a v EDITu jsem doplnila výsledný vzorec pro dosazování a strojový výpočet prodloužení.
Také mám 1,63 cm. Počkáme na kolegu, ať nám schválí výsledný vzorec, potom se dohodneme na číselné hodnotě.

Tscar napsal(a):
(..) při výpočtu té síly jsem použil poloměr již prodloužený tou silou o delta l (...)
můj výsledek: 1,63cm
FliegenderZirkusův výsledek: 1,58cm
I když už to jistě není aktuální, tak jen potvrdím váš výsledek, protože citované prodloužení jsem zapomněl započítat. Označil bych za vyřešené...
↑ FliegenderZirkus:
moc děkuji ( i za toto řešení), téma označím. A snad to ještě aktuální je.