Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
vase poznamky su zaujimave, no vsak to nie ja matematicky dokaz konvergencie postupnosti
Tu vam dam jeden navod na riesenie tohto prikladu
Polozte (ako Vak) a dokazte:
A z toho ze
A na koniec ze konverguje
Srdecne Vanok
My solution of the convergence of the given sequence uses a different approach.
Akoze je tu vyssie uz jedno kompletne riesenie tak doplnujem aj to co som navrhol
The convergence of the nested root expression can be shown by means of infinite series.
Hi Pavel,
I hope you realize that any problem was solved is of this type
But it may be interesant prove this result (Herschfeld's convergence theorem)
Quick comment:
In your demonstration you useful terms like
whose existence has not yet demonstrated.
Sincerely Vanok
↑ vanok:
The existence of the (infinite) continued root is not the most important thing. The given sequence is monotone and positive and hence for the limit we can deduce only two essentially different cases: finite limit or infinite limit . Using this fact, Pavel should only to rewritte some of the inequlaity signs to . The rest holds true.
Ahoj ↑ Marian:
Mathematics are an exact science and has little near is has to banish
Pavel little to give his own opinion and he does not need a spokesman
Sincerely Vanok
↑ Marian::
It is you who must know him ["I know what is math"]
And respect also for the others
I repete:
Mathematics are an exact science and has little near is has to banish
Be modest
With all my respects
Sincerly Vanok
↑ vanok:
1. Máš pravdu, existenci nekonečné odmocniny jsem ve svém důkaze neuvedl. Stačilo by shora odhadnout obecný člen , který jsi definoval dříve, a to nekonečnou řadou, ke které jsem dospěl ve svém příspěvku, a navíc ukázat, že posloupnost je rostoucí. To pak implikuje existenci nekonečné odmocniny jako limity posloupnosti .
2. Marianova poznámka je naprosto namístě, k příspěvkům se může vyjádřovat kdokoliv a v jakémkoliv pořadí a není zde zapotřebí někoho vychovávat a určovat, kdo je nebo není čí mluvčí a kdo má nebo nemá mít svůj názor. Navíc Marian je jeden z nejlepších na tomto foru, takže si může dovolit tvrdit "I know what is math."
3. Nejsem zřejmě v angličtině tak zběhlý, abych rozuměl větě "Mathematics are an exact science and has little near is has to banish".
Jestli jsem to dobře pochopil, tak tu došlo k nedorozmění, že vanok měl ↑ zde: na mysli konečnost, ne samotnou existenci.
↑ Pavel:
Bodu 1 tvého příspěvku asi ne úplně rozumím. Mám z něho pocit, jako by stačilo k důkazu něco doplnit a tím by už byl v pořádku. Ale kdybychom k němu doplnili to, co píšeš, nebyl by už samotný důkaz ↑ zde: nadbytečný? Mně přijde, že by se hlavně měl důkaz pozměnit (ve smyslu bodu 1 tvého příspěvku), tak, abychom místo
dokazovali toto:
↑ Pavel Brožek:
Ano, máš pravdu, přesně tak jsem to navrhoval, tzn.
↑ vanok:
Kompletní důkaz Herschfeldovy věty najdeš zde:
http://pballew.net/1935Herschfeld.pdf
Ahoj ↑ Pavel: a ↑ Pavel Brožek: a iny
Dakujem za zaujimave pdf.
Teraz po vymene nazorov z kolegami nemam ziadnu observaciu k Pavelomu rieseniu.
Najdolezitejsie pre matematiku je ze sme to vsetko spolupracou zdokonalili a vdaka tomu pdf mame naviac aj stvrte riesenie.
Srdecne Vanok