Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, když se dostanu v příkladu do situace, že mám , jak mohu pokračovat dále?
napadá mě jedině to, použít a udělat z obou komplexních čísel absolutní hodnoty? řeší se to takhle? a nebo je ještě nějaký jiný způsob?
↑ Jenda358:
no, to sice vím, ale nevím jak od sebe odečíst ?
mohl bych to sice přepsat na , ale to mám zase dvě proměnné v jedné rovnici? nanapsal by mi někdo náznak postupu jak dál?
↑ Jenda358:díky moc, to jsem potřeboval, supr dík:-)
tak pardon, mé zajásání bylo předčasné. já totiž nevím co jsem vlastně vypočítal:
rád bych sem tedy uvedl celý příklad:
Vyjádřit komplexní číslo ve tvaru z = a+bi
postupnými úpravami jsem se dostal k tomu, že
a teď jak to dostat do tvaru z = a+bi. upravil jsem si to (viz. minulé příspěvky) na rovnici
tu jsem rozepsal na
a výsledek je:
ale napadla mě zásadní otázka. vypočítal jsem komplexní a nebo kopmlexně sdružené číslo. resp. vím že
, takže je to
1) a a nebo je to
2) a
fakt teď nevím?
↑ r2d2:
par chybek:
1) a a b jsou realna cisla nemuzes tam plest zadne icka, asi jsi se nekde spletl
2) komplexne sdruzena cisla jsou vzdy podle osy x, takze celou cast maji stejnou a iamginarni se lisi o znamenko. Ty jsi jakesi a vypocital, tak proc mu menis znamenko?
Ano, a je reálná část a b je realny koeficient imaginární části, ale asi jsem to měl zapsat jinak - V TOMHLE MÁM TROCHU ZMATEK. já si jenom nejsem jistý jelikož jsem měl vyjádřit z, tak jaké je znaménko před b? a s tou změnou znaménka u 2 jsem se sekl to vidím.
takže a je realne cislo a b taky bez i ale jako zápis použiju
je to tak? Ale teď jde o to, jestli je toto výsledek a jestli z se náhodou nerovná
Není mi to jasné protože jsem měl v jedné rovnici jak komplexní tak komplexně sdružené číslo. Vypočítal jsem sice realné čísla a, b ale to znaménko před b má platit pro to komplexní číslo a nebo pro komplexně sdružené?
↑ r2d2:
Toto JE výsledek (tj. řešení rovnice ), protože bylo předpokládáno a vyšlo
(správně a jednoznačně) . Potom ovšem , ale to už není kořen oné rovnice.
Jsou úlohy, v nichž výsledkem je uspořádaná dvojice stejným právem jako , avšak tato úloha k nim nepatří.
↑ Rumburak:díky moc, ale já si našel ve výsledcích, že se to má rovnat , co s tím?
↑ Rumburak:
Problém bude v
rád bych sem tedy uvedl celý příklad:
Vyjádřit komplexní číslo ve tvaru z = a+bi
postupnými úpravami jsem se dostal k tomu, že
↑ r2d2: Pokud není tvar zadání nějak extra hezký, tak je jednodušší nehrát si s tím a rovnou si to z rozepsat na re a im část. Čarováním se z jako celkem si moc nepomůžeš a snadno vyrobíš nějakou chybu (jak je vidět).
Pokud jsme vycházeli z , tak je výsledek správný (nakonec není nic jednoduššího, než pro ověření dosadit).
EDIT: Někde ses přehlíd/upsal a pak se to několikrát zkopírovalo. a ne , ale o to tady asi nejde.
Stránky: 1