Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
toto je úloha přímo z " Otázky a úlohy z fyziky " od Tarasova
zadání:
Po naklonenej rovine s uhlom sklonu alpha bol smerom nahor vystreleny puk. Po urcitom case se puk zastavil a zacal klzať nadol. Určte koeficient trenia puku "k", ak čas návratu puku do východiskového bodu je n-krát vačší ako čas jeho výstupu.
Sestavil jsem si pohybové rovnice a z těch mi vyšlo že
z toho
ze zákona ZZE:
=> 
....z toho se nemůžu pohnout k výsledku.
....někde musím dělat chybu, má to vyjít 
děkuji za pomoc
↑ Michaerl:
zrychlení nahoru: 
doba cesty nahoru
ZZE (tady máš chybu)
zrychlení dolů:
dráha dolů:
dráha nahoru = dráha dolů
zbytek je jen hokej s písmenkama
ve škole jsem tohle v životě neviděl
tak to bys měl žádat vrácení školného :-)
Ale vážně.
ZZE ve formě
(změna mechanické energie = 0) platí pouze v izolované soustavě, tj. v soustavě, kde nepůsobí vnější síly (ale gravitace tady není brána za vnější sílu, ta je už v potenciální energii)
pokud působí vnější síly (nejčastěji právě nějaká forma tření), přejde rovnice na tvar
tj. změna mechanické energie = práce vnějších sil.
↑ Michaerl:
Mně trochu není jasné, pro v prvním příspěvku píšeš "sestavil jsem si pohybové rovnice" a potom "ZZE". Pokud si poctivě sestavíš pohybové rovnice, tak vůbec nepotřebuješ pojem ZZE, a ten výsledek musíš získat jen z pohybových rovnic. Dostaneš se tak ke stejným rovnicím jako při použití ZZE.
Tím chci jen poukázat na to, že v prvním příspěvku mi chybí logika, a bylo by dobré si to ujasnit. Zdeněk má samozřejmě pravdu, to nijak nezpochybňuji.