Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám pár nesrovnalostí s mojí oblíbenou teorií relativity. Předem děkuji za odpovědi.
Čtu knížku Einsteinův vesmír od Michio Kaku, kde se autor snaží vysvětlit složité poznatky na základě myšlenkových teoretických experimentů, ale dva z nich jsem ne zcela pochopil.
1) Cituji: "Potom si představoval, co by se stalo kdyby se tato tramvaj řítila od hodin rychlostí světla. Rychle si uvědomil, že by hodiny zdánlivě stály, protože světlo by tramvaj nedokázalo dostihnout, ale jeho vlastní hodinky v tramvaji by tikaly normálně."
Takto prý Einstein přišel na zákonitosti dilatace času. Moje otázka ale zní, co by se stalo, kdyby tramvaj jela k hodinám. Nějak se mi zdá, že čas by se měl naopak zrychlovat, ale vím, že to tak není.
2) Paradox lovec a tygr. 3-metrový tygr a lovec s 30 cm klecí chytne tygra do klece, díky kontrakci délek. Z pohledu tygra cituji : "Jestliže je tygr v klidu, potom se pohybuje klec a zkrátí se na pouhou třicetinu metru. Jak může takto malá klec polapit tygra dlouhého tři metry? Odpověď zní, že jak klec padá, zkrátí se ve směru pohybu, takže je z ní rovnoběžník - zploštělý čtverec. Protější konce klece tudíž nemusí tygra zasáhnout nutně současně. Co je současné z hlediska lovce, není současné pro tygra... Pokud je klec z betonu nejdřív rozdrí tygrovi čenich. Jak klec klesá, postupně mu drtí celé čelo, až mu nakonec dopadne na ocas."
Paradox se stodolou a delší tyčí znám a myslel jsem že ho chápu, ale tady mě zaráží jedna věc (pominu-li, že nerozumím tomu, co autor myslí tím rovnoběžníkem - zploštělým čtvercem). A sice: když by ta klec visela na špagátu a ten lovec ten špagát okamžitě přesekl, co přesně způsobí, že tygr uvidí tu klec nahnutou. U stodoly, tam jsou dva děje - zavření prvních a druhých dvěří, ale tady pouze jedna jediná - přeseknutí špagátu (pro jednoduchost nezabere žádný čas). Co ten tygr vlastně uvidí?
Ahoj.
1) Takto Einstein neprisel na dilataci casu. Tedy skoro. Ten paprsek byl kolmy. Navic kdyz jeden pozorovatel pohybuje vuci druhemu, tak se neda objektivni rici, kdo vlastne starne rychleji a kdo pmaluji. Existuji takovi poyorovatele, pro ktere starne rychleji jeden, pro ktere starne rychleji druhy i takovi, pro ktere starnou oba stejne. Vse co se hybe vuci nam, starne pomaleji. Kdo se nedokaze prenest pres fakt, ze *cas beha jinak rychle*, tak si klidne muze nechat absolutni cas, ale na druhou stranu prijmout fakt, ze vse co se vuci nam pohybuje, tak ma zpomalene veskere vnitrni dynamicke procesy (nebot vsechny interakce se siri rychlosti svetla absolutne). Problem jak rozresit otazku neobjektivity rozhodovani o tom, kdo je starsi a kdo ne, je v tom, jak oba pozorovatele sve stari porovnavaji - neboli zeptat se druheho, kolik je hodin. Co vetsina lidi na STR chape je, ze ruzne pohzbujici se poyorovatele vnimaji jinak rychle cas. Tato teze jde ale ruku v ruce s druhou, mozna mene intuitivni, ze sve soucasne udalosti na ruznych mistech mohou probehnout kazda jindy pro ruzne pozorovatele. Kdyz vidme bliknou dve zarovky zaroven, pro nekoho druheho to mohlo nastat v ruzne casy (a neni to ted zpusobeno tim, ze by informace o bliknuti se sirila omezenou rychlosti - tento defekt omezene rychlosti sireni infomrace se da hrave dopocitat). Rika se tomu relativita soucasnosti.
2) Stejny problem. Relativita soucasnosti. Ano, lovec presekl lano a klec spadla naraz. Pro tzgra ale ono spadnuti predni cesti nastane jindy nez spadnuti zadni casti. Relativita soucanosti zratka plati. Da se to castecne predstavit takto. Pro tygra zacne padat nejdrive predni cast klece. Kousek klese blize k tygrovi se o padani dovi se spozdenim, takze zacne padat az o neco pozdeji. Pro lovce mozna pada klec zaraz, ale tzgr, jak se k ni pohybuje, tak se zde zacne projevovat relativita soucasnosti a hold vse co je dal, tak se rozbehne drive nez to, co je blize.
Neznam mnoho *paradoxu*, ktere by vzchazely z neceho jineho, nez proste chapani relativity soucasnosti. Doporucuji vice hledat o tomto pojmu.
PS: Omlouvam se za psani bez diakritiky. Mam tu pouze spanelskou klavesnici
↑ rughar:
relativitu současnosti znám a chápu, co mi není jasné je:
1) Proč když se něco pohybuje ke mně, tak to vnímá čas pomaleji. Jasný, když to bude závodit se světlem, tak já mu řeknu, že ho doháněl, ale ten co se hýbe řekne, že se od něj vzdalovalo rychlostí světla. Z tohoto pohledu to chápu. Ale když budu pozorovat hodinky, pak nevím, proč by měly jít pro oba pomaleji, když protínám světelné vlnoplochy rychleji, než kdybych stál.
2) Ano věděl jsem, že se jedná o relativitu současnosti (stodola) na druhou stranu se domnívám, že z pohledu tygra musí platit tentýž gravitační zákon, který platí pro lovce. Při přeseknutí lana začne na klec (sice v kontrakci) působit rovnoměrná gravitační síla. Jak je možné, že by se část klece o této síle dozvěděla později?