Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ ttopi:
Jen si pěkně tuto rovnici uprav a dopočítej. Budeš překvapen co ti vyjde.
Tato rovnice vede k správnému výsledku.
Já si ji tady na papíře upravil a výsledek sedí.
Jen tak pro zajímavost posílám svoje řešení:
- viz
http://forum.matweb.cz/upload/828-Rybář.JPG
Nevím si rady se slovními ulohami o pohybu proto prosím o vypočítaní a vysvětlení tohoto příkladu:
Adam se vydal na cestu z místa A do místa B. Bedřich v tutéž chvíli vyrazil na stejnou cestu z místa B do místa A. Oba chlapci šli stálými rychlostmi; Bedřichova rychlost byla o 1km/h větší než Adamova. Po 30 minutách chůze se chlapci na cestě potkali, krátce spolu promluvili a pak ve svém putování pokračovali tak rychle jako dříve. Adam došel do místa B 11 min poté, co Bedřich dorazil do místa A. Jak dlouhá je cesta z místa A do místa B?
↑ martas277:
Budeme používat vzorec pro rovnoměrný pohyb:
x - rychlost Adama (km/h),
x+1 - rychlost Bedřicha (km/h)
(x * 0,5) hodin šel do setkání Adam (30 minut jsem převedla na hodiny)
(x+1) * 0,5 hodin šel do setkání Bedřich.
Kratký rozhovor nemá žádný význam z hlediska výpočtu, ale zajimavé je, že Adam musí ještě urazit to, co už ušel Bedřich (tj. (x+1)*0,5 km) a Bedrich naopak urazí to, co ušel Adam (0,5x km). Rychlosti maji stejné jako na začatku cesty.
Můžeme vypočítat čas, jak dlouho trval zbytek cesty:
čas Adama
čas Bedricha
Víme, že Adam šel o 11 minut déle, než Bedřich.
sestavime rovnici:
rovnice byla opravena - viz následující příspěvek kolegy Cheopa, dekuji
OK?
Editace: kolega Cheop - Chrpa má naprostou pravdu, opravila jsem znamenko v rovnici, moc dekuji za upozornění :-)
Když říkám, že Adam šel déle, tak čas Bedřicha (který šel kratší dobu) dopočítam tak, že Adamuv čas musím snižit o 11/60 (ted ještě dbat, aby ma slova a činy - bylo v souladu :-)
Zdravím :-)
↑ jelena:
Zdravím :)
Zkoušela jsi tuto rovnici upravovat nebo lépe řečeno vypočítat z této rovnice x?
Schválně to vyzkoušej.
Podle mého názoru by rovnice měla být takto:
pak vyjde
Můj předpoklad je, že to byl jen překlep ve znaménku
↑ martas277:
Dráhu určíš velice jednoduše.:
Když jdou Adam a Bedřich proti sobě a setkají se za 30 minut pak dohromady ujdou dráhu AB.
Z toho tedy plyne, že dráha s = 5*0,5+6*0,5 = 2,5 + 3 = 5,5 km.
(5 km/h je rychlost Adama, 5+1 = 6 km/h - rychlost Bedřicha a jdou proti sobě 30 minut tj 1/2 hodiny a ujdou dohromady dráhu AB).
s = (5+6)*0,5 = 11/2 = 5,5 km.
↑ martas277:
Všechny úlohy vycházejí z jednoduchého vzorce:
kde :
s je dráha (vzdálenost)
t je čas
v je rychlost
Pokud jdou dva proti sobě, pak celková rychlost pohybu je součtem obou rychlostí
Pokud jdou dva za sebou pak celková rychlost pohybu je rozdílem jejich rychlostí.
Vždy je potřeba u tohoto typu příkladů převést všechny veličiny do stejných jednotek.
Např:
Pokud je vzdálenost v kilometrech, pak rychlosti musíme převést na km/h a čas na hodiny.
Nevím co k tomu více říct. Chce to jen cvičit a cvičit a počítat příklady praxe přijde s procvičováním.
potřebuji vysvětlit: Kvůli poruše na semaforu ztratil vlak na trati za Brnem 16 min stáním. Toto zpoždění "zlikvidoval" tak, že po rozjezdu jel úsek dlouhý 80 km rychlostí o 10km/h větší, než měl v plánu. Jaká rychlost to byla a jaká měla být?
počítal jsem:
plánovaná rychlost.........x
skutečná rychlost...........x+10 km/h
dráha (s).......................80km
plánovaný čas................x
skutečný čas..................x+16/60 = x+4/15
co je na tom špatně?
Je to dobře, teď jen sepsat rovnice a vypočíst.
Dám do rovnosti, dosadím za t a vypočtu v. Vede mi to na kvadratickou rovnici, která dává řešení:
tedy plánovaná rychlost a plánovaný čas.
a improvizované hodnoty:
Odpověď: Vlak měl jet rychlostí 50km/h, ale kvůli zpoždění musel zrychlit na 60km/h, aby byl v cíli včas.
↑ martas277:
Špatně je na tom to, že neznámou x používáš jak pro rychlost tak pro čas.
Pak se nikdy nedopočítáš.
Úvaha je dobrá jen musíš zavést pro čas jinou neznámou třeba y
↑ martas277:
Porovnáš tyto dvě rovnice a vypočteš z toho rychlost v a pak dosadíš do rovnice