Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.. Na vlastní pěst se učím limity, protože potřebuju nutně co nejdřív umět derivovat a integrovat a podobné legrácky.
(znáte to jak fyzika předbíhá matematiku :))
A zasekl jsem se u jednoho typu příkladů. Určitě se najde někdo kdo pomůže ne?
Nevím jak se zbavovat těch třetích odmocnin. Resp. se mi s ničím ten jmenovatel nepokrátí, aby byl ten výraz pro tu jedničku definován a já mohl použít pravidlo o limitě dvou funkcí.
nebo třeba
Tady vůbec nevím jak postupovat. Je to jakási limita s parametrem, že? Zase nevím co s tou odmocninou :)
Jestli můžu, já bych tady asi neváhal použít L'Hospitalovo pravidlo, mám za to, že je to přesně případ, kdy by se mělo používat - čitatel i jmenovatel je roven nule:
Wolfram
wolfram mi výsledek potvrdil, takže to bude správně. :-)
Jinak u L'Hospitalova pravidla jde o to, že pokud je čitatel i jmenovatel rovný 0 nebo jsou oba rovny plus mínus nekonečnu, pak platí vztah:
Jestli ale neumí derivovat, tak se omlouvám za toto řešení, přijde mi ale nejsnazší. :-)
found napsal(a):
Jinak u L'Hospitalova pravidla jde o to, že pokud je čitatel i jmenovatel rovný 0 nebo jsou oba rovny plus mínus nekonečnu, pak platí vztah:
Formulace těch předpokladů by mohly být přesnější, ale o to mi teď až tak nejde. Jde mi o to, že jeden důležitý předpoklad tam zcela chybí,
a sice předpoklad, že
existuje .
↑ Rumburak:
Máš pravdu :-). Já se to vždycky snažím vysvětlit co nejsnadněji, až tam udělám pár nepřeností. :-)
↑ Rumburak: Ahoj mohl bych se zeptat jak to ma bejt potom dal
↑ lukasstork:
Veď už sa to pýtaš inde - to sa nerobí, nerob duplicity, zbytočne obťažuješ.
Poznamka, vsetko co je vyssie napisane mozes pouzit.
A aj to ze tento zapis nie je nic ine ako definicia dérivacie funkcie v bode x=0. Tak vyuzi to.