Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Katrinka:
To jsem si myslel, že ty koule zmrzliny jsou větší.
PS. Proč se úloha jmenuje permutace?

↑ Katrinka:
Znáš objem této polokoule. Vzorec pro objem je:
. Pak stačí dosadit a vypočítat poloměr a z něho jednoduše průměr.
PS: Nezapomeň na to, že objem je udán v centylitrech
↑ Aquabellla:
"centylitry" se píší centilitry a to proto, že je to předpona (10^(-2)) nějaké jednotky (zde litru) a nemá nic společného s centem (jednotkou hmotnosti)
Jelikož je dotaz na průměr polokoule, byl by korektnější vzorec
. A pokud jsem správně převedl centilitry na centimetry krychlové, mělo by to vyjít
↑ Katrinka:
Pozor na češtinu. Nevím co jsi "zapoměla" přepsat, ale "zapoměla" se píše zapomněla.
↑ Katrinka:
Myslím, že liter má toľko centilitrov, koľko má meter centimetrov, teda 100.
↑ Katrinka:
5 cl se na cm převést nedá. Jedno je jednotka objemu (cl=10^(-2) l=10^(-2) dm^3=10cm^3) a druhé je jednotka délky (cm)

↑ Honzc:
↑ Honzc:
↑ Honzc:
↑ Honzc:
Myslím, že tyto příspěvky byly zbytečné. Zde je téma, kde se řeší objem polokoule, což ty jsi nedělal...
↑ Aquabellla:
úplně zbytečné poznámky kolegy Honce nejsou - mně také vadí některé výkvěty místní češtiny - a to mám češtinu jako 2. mateřskou řeč a dost dobře neumím (jen nesouhlasím, že centilitry a centy nemají vůbec nic společného - latinský základ mají :-) "Na seminary" mi také nesedí.
Ke společné práci - viz úlohy ve Vzorových.
---------------------------------------konec OT, děkuji a zdravím---------------------------------------------------------------