Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj, narazil jsem na tenhle priklad, neco jsem spocital, ale nevim si to zkontrolovat, jestli je to spravne:
Existuje-li kolineace K projekt. prostoru
splnujici
pro
, urcete matici vzheledem ke kanonicke bazi endomorfismu, ktery ji urcuje a najdete vsechny jeji samodruzne body, jestlize:
a
?
_
Muj postup:
1.) definoval jsem si aritmeticke baze
a
2.) vektor, chceteli bod p.p.,
vzhledem k bazi M ma souradnice
teda se jedna o geometrickou bazi, analogicky jsem overil existenci geo. baze u bodu 
plus jsem si zadefinoval baze
a
3.) urcil jsem endomorfismus: 
4.) z toho jsem urcil matici endomorfismu vzhledem k bazi M' ,
5.) z transponovanych vektoru baze M' jsem vytvoril matici
a z te jsem vytvoril inverzni
6.) konecne, jsem vyhledal matici endomorf. vzhledem ke kanonicke bazi
7.) nasel vlastni vektory a z nich odvodil samodruzne body
KDE "soudruh z NDR udelal chybu"
???

↑ Bernardin:
Ahoj, já to počítal téměř úplně jinak a vyšlo mi to úplně stejně, takže bych řekl, že to bude správně. ; ))
///hloupost, počítal jsem to prakticky stejně. : D Ale tak stejně je to správně (přímým ověřením např.)

↑ Bernardin:
Tak ty aritmetické zástupce geom. bodů máš vyjádřeny vzhledem ke kanonické bázi, tedy násobíš li (sloupcově zaspané) aritmetického zástupce p_i danou maticí homomorfismu zleva, musí ti vyjít vždy nějaký k-násobek aritmetického zástupce q_i (pro i=1...5; k se samozřejmě můžou pro různá i lišit). To znamená, že p_i se v kolineaci vytvořené homomorfismem s nalezenou maticí zobrazí na q_i, což je přesně to, co má ta kolineace splňovat ; )).
Stránky: 1