Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 09. 2011 18:32

kt5
Reputace:   

analytická geometrie - rovnice elipsy

Ahoj, mohli byste mi prosím poradit? Mám vypočítat příklad následujícího zadání: Napište rovnici elipsy, jejíž osy splývají s osami soustavy souřadnic, a která prochází body K[2√3,√6], L[6,0].

Z toho, co mám zadané, jsem zjistila, že střed elipsy musí mít souřadnice S[0,0], když se osy elipsy kryjí s osami soustavy souřadnic. Bod L leží na ose x, takže vím, že je jedním z vrcholů elipsy. Abych mohla zapsat rovnici elipsy, potřebuju zjistit ještě velikost hlavní a vedlejší poloosy. Velikost hlavní poloosy jsem vypočítala přes vzorec pro vzdálenost bodů S a L.

|SL|=√((l_1-s_1 )^2+(l_2-s_2 )^2 )  Velikost hlavní poloosy mi vyšla 6.

Nejsem si teď jistá, jestli jsem vypočítala správně velikost vedlejší poloosy. Počítala jsem ji přes Pythagorovu větu, kde jsem za a (hlavní poloosa) dosadila 6 a za e (excentricita) 3. Předpokládala jsem totiž, že vzdálenost e, což je vzdálenost ohniska od středu je rovna polovině velikosti hlavní poloosy. Velikost vedlejší poloosy mi vyšla 3√3. Pak jsem již vytvořila rovnici elipsy a vyšlo mi e:27x^2+36y^2=972.

Řešení úlohy má ale vypadat takto: e:9x^2+36y^2=324. Vím, že mohu 27 a 972 vydělit třemi, ale mám pravděpodobně špatně tu 36. Kde jsem udělala chybu? Je můj postup správný? Děkuju za odpověď.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 21. 09. 2011 18:37

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Re: analytická geometrie - rovnice elipsy

No já bych šel na to takhle:
Elipsu se středem v počátku souřadnicového systému lze vyjádřit $\left(\frac{x}{a}\right)^2+\left(\frac{y}{b}\right)^2=1$
Známe 2 body, dosadíme jejich souřadnice do  vztahu výše a máme soustavu 2 rovnic o dvou neznámých...

#3 21. 09. 2011 19:08

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ kt5:
Výpočet $a=6$ máš dobře, ale nemůžeš jen tak bezdůvodně předpokládat, že $e=\frac a2$. Musíš použít rovnici od ↑ Hanis:, dosadit souřadnice bodu $K$ a $a$ a vypočítat $b$.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 21. 09. 2011 21:05

kt5
Reputace:   

↑ zdenek1:

Děkuju vám moc oběma. :-)

#5 21. 09. 2011 21:11 — Editoval LukasM (21. 09. 2011 21:12)

LukasM
Reputace:   193 

↑ kt5:
Já taky něco dodám. Doufám že si uvědomuješ, že ten výpočet x-ové poloosy (jestli je hlavní v tu chvíli ještě nevíš) v tom tvém postupu takhle jde dělat jen proto, že bod L náhodou leží na ose x. Kdyby to tak nebylo, tak nebudeš mít správně ani tuhle část. Píšu to proto, že podle toho příspěvku si to neumíš moc představit, když vidím jak mechanicky dosazuješ do Pyth. věty jen proto, aby ti nakonec vyšla ta šestka co se dala opsat rovnou ze zadání.

Jinak samozřejmě tvůj původní postup nemohl být dobře, když jsi nijak nepoužila souřadnice bodu K. Tím nechci prudit, jen chci, aby sis to uvědomila, a mohla podobnou logikou kontrolovat případné další svoje úlohy.

#6 22. 09. 2011 17:02

kt5
Reputace:   

↑ LukasM:

Dík za upozornění. Uvědomila jsem si to, že L leží na ose. :-)

Zápatí