Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj chtěl bych nějakým způsobem ohodnotit jednou hodnotou kvalitu grafu..Kvalitu teď reprezentuji dvěma čísly jedno je aritmetický průměr hodnot grafu a druhé je rozptyl grafu a graf je pro mě kvalitní pokud má minimální rozptyl a maximální průměr..Ale jak tyto rozdílné hodnoty dát dohromady ,aby dobře reprezentovali kvalitu grafu?
Možná by pomohlo počítat místo rozptylu průměrný rozdíl hodnot a to pak jen odečíst od průměru hodnot..A to třeba pomocí histogramu ,ale pořád tam bude těch operací hodně..Já se ve statistice moc neorientuji a ani nevím jestli jsou moje úvahy správné..Proto Vás prosím o radu :-)
↑ Lordikcz:
Co tím básník chtěl říci?
Co to je - cituji "... aritmetický průměr hodnot grafu a druhé je rozptyl grafu..."
Ty snad děláš nějakou regresní funkci, to je nahrazuješ soubor např. bodů (x,y) nějakou funkcí?
Nebo co vlastně děláš?
Honzc napsal(a):
↑ Lordikcz:
Co tím básník chtěl říci?
Co to je - cituji "... aritmetický průměr hodnot grafu a druhé je rozptyl grafu..."
Ty snad děláš nějakou regresní funkci, to je nahrazuješ soubor např. bodů (x,y) nějakou funkcí?
Nebo co vlastně děláš?
Nevím co je regresní funkce ,ale chci nějak vyjádřit kvalitu grafu.. Mám graf tvořený body, kdy na ose x je vyneseno pouze číslo bodu a na ose y jeho hodnota. Kvalitní graf je pro mě takový,který má hodnoty y co nejvyšší přičemž rozdíly mezi hodnotami y jsou co nejmenší. Takže úplně "nejkvalitnější" je pro mě graf konstantní funkce s co nejvyšší amplitudou..
Snad je to trochu pochopitelné...Nejsem matematik ,takže se nedivím,že jste si z mého vágního dotazu nejistý..
↑ Lordikcz: Ahoj, skús nám to prosím nakresliť, lepšie je 1x vidieť ako 10x počuť.

Na tomto obrázku jsou dva grafy přičemž já pro každý potřebuji vyjádřit koeficient toho jak je pro mě který "kvalitní" a z těch dvou je pro mě určitě kvalitnější graf brightness,protože hodnoty se z velké části udržují na hodnotě téměř 100% a v nejhorším případě klesají k 80% ,ale těch je jen malé množství.. Zatímco graf thirdMoment má hodnoty roztaženy více cca od 90% do 60% a ještě ktomu většina bodů leží pod mediánem.
↑ Lordikcz: Díky, no ale graf thirdMoment Ti poskytuje aj novú informáciu oproti prvému, vidíš tie periodické zoskupenia?
O čom to svedčí?
Tam, kde je perióda tam býva zvyčajne skrytá nejaká zákonitosť....pravidelnosť....
Jednoznačne definovať kvalitu nám obyčajným smrteľníkom, ktorí registrujeme hlavne väčšie a menšie, je ťažko.
↑ Lordikcz:
Snad by pomohlo podat vysvětlení co ony grafy popisují, jaký praktický důvod Tě vede k tomu porovnávat je mezi sebou a právě takto apod.