Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, při přípravě k maturitě jsem narazila na 6 příkladů, které mi nejdou spočítat. Uvítala bych postup jak příklady řešit, klidně je můžete i vyřešit, protože zaboha nemůžu přijít na to co s nima a těchto 6 z celkem asi 50 mi nevychází. Je to z jedné knížky od Poláka. Díky moc :)
1) Urči hodnotu parametru c tak, aby přímka: x + 2y - 1 = 0 byla tečnou elipsy: x^2 + 4*y^2 = c. Jaký úhel svírá osa s kladným směrem osy x?
2) Urči délku tětivy, kterou vytíná hyperbola: x^2- 2*y^2 - 4 = 0 na přímce: x - y - 2 = 0 a napište rovnice tečen kuželosečky v těchto průsečících. (Zde jsem vypočítala délku tětivy s výsledkem odmocnina z 32, ale nevím přesně jak jsem se k tomu dostala a jestli je to správně, rovnice tečen jsem už nedokázala udělat).
3) Jaký úhel svírají kuželosečky: c) x^2 + y^2 = 5 a (x-10)^2 + y^2 = 45 ? (úlohy za a i za b jsem spočítala, céčko nikoliv)
4) Určete obsah plochy omezené křivkami: 2*x^2 - 14x + 3y=0 a x^2 - 2x - y + 5=0. Jaký úhel svírají tyto křivky?
5) Urči rovnici hyperboly, která má osu rovnoběžnou s osou x, její asymptota je x-2y=0 a tečna t1: x-y-3=0. Napište rovnici tečny t2 a určete vzdálenost těchto dvou tečen.
6) Určete rovnici paraboly, která prochází průsečíky přímky x-y+8=0 a kružnice x^2 + y^2 - 8x-74=0 a dále bodem R[-7/2 ; 6], je-li osa paraboly rovnoběžná s osou x. Napište také rovnici tečny paraboly v bodě R.
Jsou to příklady z přípravy k maturitě, takže poměrně těžké. Budu ráda za každé poradění s jakýmkoliv příkladem. Mockrát děkuji :)
Zdravím,
téma jsem zamkla - zdůvodnění.
teoretické materiály pravděpodobně máš, potom je lepší umístit úlohy do jednotlivých témat a alespoň v náznaku napsat, jak jsi zadaní úlohy porozuměla na základě teorie (jak jsi naznačila v úloze (2).
K výsledku ve (2) jsi se pravděpodobně dostala tak, že jsi našla souřadnice průsečíků hyperboly a přímky (řešením soustavy rovnic x^2- 2*y^2 - 4 = 0 a x - y - 2 = 0 metodou dosazovací) a počítala jsi vzdálenost bodů.
Děkuji za pochopení.