Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím tenhle příklad jsem měl v zápočtovém testu z biochemii :-) ... zajímalo by mě jak spočítám na kolik sem nastavil otáčky :-D mělo by to vyjít 3100 otáček za minutu
předem díky za odpověď
Při přípravě roztoku DNA se vám stala nepříjemná věc, správně jste odvážili 1 mg ale místo 0,01% koncentrace jste ji vsypali do 100 ml vody. Kolega vedle se na vás chápavě usmál a řekl: „Hm hm.. V té lahvičce co držíš už další miligram nevyškrábeš.” Zvedl telefon, někam zavolal a pravil. „Hele já jsem ti objednal u Sigmy další, ale bude tu až za 10 dní”. Chvíli přemýšlíte a pak se zeptáte: „Do kolika stupňů by jsi myslel že tu DNA můžu bezpečně zahřát abych nedenaturoval dvoušroubovice, že bych odpařil vodu? ” „50 je bezpečných”. Vezmete tedy 250 ml kádinku se 100 ml roztoku, postavíte ji na míchačku, zapnete, dáte do ní teploměr a při dosažení 50 stupňů zpomalíte míchání tak aby jste dosáhli konstatní teploty. Po chvíli se ozve hlas: Ty dnes opravdu nemáš svůj den, zaizoluj si tu nádobu, pak všechna práce míchadla půjde na odpar. Provedete a chystáte se na oběd.
Kolega po chvíli (10 min) vezme kalkulačku, zváží vaši nádobu, připojí ampérmetr před míchačku, koukne na displej a spolu vyrazíte na gáblík.
Tam vám řekne: „hele jak dlouho myslíš že to budeš odpařovat, podívej. Míchadlo máš na 220 V s odběre 1mA při 100 otáčkách za minutu. Teplota laboratoře je 25 C a výparné teplo vody je asi tak140 KJ na kilogram. Hm za hodinu odpaříš v nejlepším tak 0,008 molu na kelvin rozdílu a dalších 0,001 molu na odpar při 25 stupních ” kolik vody potřebuješ vlastně odpařit? (2b) „Na kolik jsi nastavil otáčky? (4b) a kdy myslíš že ten pokus začneš? (2b) „ chvíli počítáte a výsledkem je:
pozdravujem...možno uť len Jelenu....v tejto tichej tématickej zátoke....
a rád zaspomínam na naše panikárske chaosenie, keď sme niečo zbabrali v labáku.....ale na obed sa ísť muselo...
============
predpokladám, že na 50 st. to ohrial špirálou a potom už len pozvolna miešal do teploty 25 st.
ďalej som predpokladal kvadratickú závislosť príkonu miešadla od otáčok...no posúď prosím...
↑ pietro:
Zdravím, Peter, a děkuji za pozornost k problému.
V zásadním výpočtu (5 mol a 25 hodin) se shodujeme.
Vidím, že jsi nezapracoval údaj "a dalších 0,001 molu na odpar při 25 stupních ”? Zkoušela jsem vytvořit lineární funkci, ve které vy tento údaj byl použit, ale nebyla jsem úspěšna.
Předpokladala jsem, že celou dobu odpařoval za teploty 50 stupňů.
K výsledku 3100 ot/min jsem se také nedopracovala.
Budeme doufat, že kolega Avery má nastaveno zaslání mailů a osvětli ním celou záležitost (i to, v jak povzněšené náladě po zkoušce z biochemie toto téma založil), navím by mohl poinformovat, co měl jako bakalářskou práci :-)
Na laborky si vzpomínám ráda, ale oběd nebyl. U nás se nezačínalo drív, než v 9 hod. 50 min. A laborky až od 11 hod. 40 min (trvalo 8 hodin) (organika byla v sobotu). Navíc v celém areálu bylo zakázano i svačit... Tak jsme si nějak zvykli.
Zde v Čechách jsem zkoušela chodit s kolegy na oběd - ale pocit, že mám obědvat v poledné, když jsem nevstavala v 5 ráno a nešla pracovat na pole, navíc mé tempo "polovina polévky" za dobu, kdy kolegové už maji celý oběd... Tak jsem si nějak zvykla.
Nakonec to je celé o obědě :-)
В океане непонимания....zde je lepší text, ale umelecké provedení je příliš estradní.
↑ jelena:Ďakujem Jelena za kontrolu a aj za ostatné doplňujúce poznámky a priloženú skladbu, ktorá ma zaujala taktiež ako aj tie všetky predošlé.... :-)
=====================================
Také vysoké otáčky som dostával teoreticky, ked som chcel za 10 minut ohrievat len miesadlom...ozaj načo by sme mohli tento údaj využiť ..tých 10 min
Kolega po chvíli (10 min) vezme kalkulačku
.....
a otáčky 3100 za min sú fakt veľmi vysoké , veď pozri prosím nasledovné
zariadenie za 28 tis Kč a max otáčky sú cca 30%.
↑ pietro:
Zdravím srdečně,
tak jsme počkali a můžeme označit. Však se to dá i oDznačit :-)
pietro napsal(a):
zariadenie za 28 tis Kč a max otáčky sú cca 30%
myslím, že ono je tak drahé, jelikož má moc vymožeností (a je na velké objemy). Stejné otáčky lze pořídit i levněj, ale stejně kolega musel mít nějaké turbo.
OT: ještě nemám vyřešen problém "kyseliny dráselné".