Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

zdravim !
potreboval by som zistit, ako sa prepocitavaju namerane hodnoty pri merani ampermetra pri roznych meracich rozsahoch - teda mozem si prepinat medzi rozsahmi 0.24 0.6 2,4 12 60
a meracia stupnica ide od 0 do 120 mA
dakujem za pomoc !

↑ jancidubova:dobre som to pochopil, ze ak nameriam hodnotu napr 100mA pri rozsahu 0,24 tak to s nim vynasobim a mam skutocnu hodnotu ?
↑ jancidubova: Ahoj, máš niečo takéto?
http://www.hd.cz/meraky/metra_1ma.php
alebo pošli nejaké foto, typ a pod....

↑ pietro:ano nieco podobneho, nemam bohuzial foto ani som nemohol nikde najst ... tam na rohu zospodu mam ten rozsah co sa mi da prepnut - naboku je spinac ktorym si ho regulujem - vsak ide o odpor- ked mam vacsi prud tak musim da t vacsi rozsah lebo by mi rucicka stala na maximum- ked dam vacsi rozsah tak v pristroji je vacsi odpor a podari sa mi tak namerat prud v ramci stupnice pristroja ...
ja by som ho bud rozobral opatrne alebo nakalibroval
pozri este www.amt.cz/index.php?id=muz_dmm

↑ pietro: hmm :) vsak to je skolsky ampermeter ... ja uz mam udaje zapisane, len neviem ci spravne urobim ak ich budem prenasobovat tymi rozsahmi ... ale asi ano lebo pri rozsahu 0.24 mi vyslo 110 mA a ked som dal rozsah 0,6 tak hodnota bola samozrejme uz len 30- musel som zmenit rozsah, lebo inac stupnica je len do 120 ...
ta stupnica tam je len jedna - nie je tam viacej deleni - len ten mechanicky prepinac ...
↑ jancidubova: pekne o meraní aj tu Odkaz
a nemáš tam v tej plejáde rozsahov aj jednotku? 0.24 0.6 (1) 2,4 12 60

↑ pietro: nie jednotka tam zrovna nie je ...
ak som spravne pochopil tu prezentaciu tak tie rozsahy znamenaju toto ... 0 - 6 mA, 0 - 24 mA, 0 - 60 mA, 0 - 240 mA, 0 - 1.2 A,
0 - 6 A
cize ked so mmeral pri rozsahu 0,24 to znamena ze som meral 0-24mA a ked som nameral 100 mA na tomto rozsahu to znamena ze ...
staci pouzit trojčlenku - x :24=100:120 teda 20mA - takze moj predosly odhad bol nespravny , vďaka za ten link , pomohol k objasneniu rozsahov :)