Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chtěl bych poprosit o radu s touto limitou: po dosazení jem dostal
Jenže wolfram říká, že to je
a já nemůžu přijít na to, kde se v tak jednoduchém případě stala chyba. Zkoušel jsem to počítat na tři možné způsoby a pořád docházím k tomu, že to je
. Ale grafově to odpovídá. Jenže to je zase graf ve wolframu. Mohl by mi někdo prosím vysvětlit, kde se tam stala chyba?
Díky moc
Toto je z povahy věci špatně, dosazením se limita (zprava, zleva) počítá pouze v případech, kdy je funkce
v daném bode spojitá (zprava, zleva) a limita (zprava, zleva) se pak rovná funkční hodnotě.
V našem příkladě funkce není spojitá zleva v bodě 1, protože v tomto bodě není defininovaná. Zde pomůže rozšířit zlomek výrazem a teprve pak - po úpravě a vykrácení výrazem 1 - x - takovou funkci dostaneme.
↑ Rumburak:
Teď když jsem si přečetl
dosazením se limita (zprava, zleva) počítá pouze v případech, kdy je funkce
v daném bode spojitá
, jako by do mě udeřil hrom. Toto jsem úplně vypustil z hlavy! Jeden z těch způsobů bylo i to rozšíření. Takže dostanu toto:. Můžu poprosit o nápovědu co s tím dále?