Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ JK:
obrazky asi nefunguji :-( - zkus ho umistit treba sem www.uloz.cz
Děkuji za radu,obrázek není moc kvalitně naskenován,omlouvám se! Je řezem čtyřúhelník LIGK?Nevím ,jestli je to správně.Děkuji!JK
http://www.uloz.cz/show/file/67558-krychle.jpg
↑ jelena:
tohle určitě není dobře, v zadání je, že máme sestrojit řez krychle rovinou LGH, postup je velmi jednoduchý:
1. spojíme body L a H, které leží na jedné straně krychle
2. rovněž spojíme body H a G
3. vedeme se vzniklými úsečkami rovnoběžky na protější stany krychle (na pravou a na spodní)
4. řez je hotov, vznikl nám obdélník
pokud bylo cílem sestrojit řez rovinou LGHI, tak to nelze
↑ tom317:
Zdravim a dekuji za upozorneni :-)
Mas naprostou pravdu, ze to neni dobre :-) (jak jsem ten obrazek odeslala, tak se mi porad nezdal, ze se ta rovina "ohyba").
Zrejme autorka mela na mysli neco jineho - kdyz se podivas na jeji zadani, tak tam ma body I, L. Ale kdyz se podivas na obrazek od ↑ JK:, tak tam je dokonce stred strany GH - bod K.
Bude lepsi, at se upresnim zadani.
↑ Ivana:Děkuji za zaslané řěšení,toto se mi zdá správné,ale nejsem si jistá, jakých pravidel při řešení řezů krychle se mám držet,kdy dané body třeba spojuji rovnoběžkami nebo kdy použiji různoběžky.Asi s to neumím představit a neumím v praxi použít dané věty.Děkuji všem!JK
↑ Ivana:
jak už jsem říkal, takhle určitě ne
1. není to hotový řez (jde vnitřkem krychle)
2. není zachována rovnoběžnost (LI A GH)
podle zadání LIGH nejde sestrojit řez
to zadání podle mě mělo na začátku definované body (L,I,K...) a potom zadání sestrojte řez rovinou a)LGH b)IHC apod.
a ten bod I se tady prostě jen připletl