Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tri spolužiačky Alena, Barbora,, Cecília si rozdelili istú sumu peňazí. Alena dostla A SK, Barbora B SK, Cecília C SK. Pri rozdelovaní platilo:
A:B=9:7 a B:C=6:13 Alena a Cecília dostali spolu 1450SK. Koľko korún dostala Barbora?
Snažil som sa to robiť tak, že z pomeru
si vyjadrím A, analogicky u C, vytvorím z toho pomer A:C (A/C)
a A+C spočítam, vydelím tým sumu A+C a vynásobím pre A i C aby som zistil obnos Aleny a Cecilky. Barboru by som potom dopočítla z vyjadreného. Asi je tento postup chybný lebo mi vychádzali periodické a desatinné a nepekné čísla.

↑ ExSh00t:
Já bych A:B převedl na 54:42 a B:C na 42:91, takže A:B:C=54:42:91.... 54+91=145 1450:145=10 takže koeficient je 10, tudíž
A=540
B=420
C=910

↑ ExSh00t:
Ne. Upravil jsem poměry tak, aby bylo společné béčko, takže A:B jsem vynásobil číslem 6, protože B:C je u B=6 a naopak. Zlomek 3/6 je taky 1/2 ne?

↑ ExSh00t:
Jinak já to učím v sekundě, říká se tomu postupný poměr. Upravíme tak, aby společné písmenko mělo stejné číslo
Preto ot neviem :D pretože sme to brali straštne dávno, ďakujem : ) a na tje mojej metode muselo byť potom niečo zlé či? Iba nepresnosť desatinných? Lebo mna to tak napadlo, že ked je napr. na Slovensko Rusko 2:1 tak 100/3= 33,33 periodickych a na Slovensko bude cca. 66,66 a na Rusko 33,33.

↑ ExSh00t:
Ale jsou jen dva. Horší je to když A:B=1:2 a B:C=7:4, to už tak jednoduše nejde. Co příklad, to originál