Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ lukasgal: zápis mi přijde trochu podivný, ty implikace...
třeba takhle
Vůbec nechápu, co se tím snažíš říct (jednou ti tam zůstalo y, podruhé ne) a už vůbec ne, jak by to dokazovalo, že fce je rostoucí. Nemůžeš si přece zvolit jen tak dva body, řekněme y1, y2, takové, že y1 < y2, zjistit, že f(y1) < f(y2) a pak hlásat, že fce je rostoucí. Vem si například
-- když použiju tvůj postup, tak si vezmu třeba y1 = 1, y2 = 2, skutečně platí y1 < y2, taky platí f(y1) = 1, f(y2) = 4, tzn. f(y1) < f(y2), takže teď bys tvrdil, že parabola je rostoucí.
Já osobně bych to asi dokazoval tak, že bych vzal rovnici
, pak ji ekvivalentními úpravami převedl na
, čímž bych vlastně měl dokázanou ekvivalenci
, což už ale z definice znamená, že je to fce rostoucí.
↑ mikl3:
No uznávám, že to není to pravé ořechové:-) Jasně, že to vypadá divně. Jen mi šlo o to, že bych to dokázal tak, že když
a
tak funkce je rostoucí a tudíž je nejspíš i prostá. Co by tedy mělo být tím důkazem? Jen tato
definice nebo i to že když
a
tak funkce je rostoucí a tudíž je nejspíš i prostá?
↑ lukasgal:
Dodávám, že když je fce rostoucí, tak je prostá zcela určitě, ne jen nejspíš.
↑ Oxyd:
Jo taky sem si všiml, že ta rovnice je špatně. Nikdy jsem to nedělal, takže to byl fakt jen takový záchvěv :-)
Pokud bych tedy důkaz provedl tou ekvivalenci, tak mám dokázané, že je rostoucí => je prostá, že? Inverzní funkce původní funkce
bude tedy
A definiční obor a obor hodnot bude
a
Je to tak?
Definiční obor a obor hodnot máš správně, to ano. Ale s tím vzorečkem pro inverzní funkci to nebude až tak snadné. (Ale ani složité.) Obecný postup pro hledání vzorečku pro inverzní fci je ten, že vezmeš ten vzoreček pro původní fci -- v našem případě
, přepísmenkuješ y a x, takže máš
, z téhle rovnice vyjádříš y a tím máš ten vzoreček pro
. Nesmíš zapomenout na to vyjádření y z nové rovnice.