Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
nevite o nejakem softwaru, ve kterem by slo jednodusse zadat rovnici o n neznamych vcetne podminek jich se tykajicich, jejichz hodnotu bych chtel maximalizovat a software by "vycucnul cisla"? Neumim programovat a v excelu, bylo-li by to vubec mozne, bych to delal nekolik dni.
Porovnavam vystup produkce a naklady na dosazeni:

V tom Solveru v Excelu to podle me jde. Urcite by to zvladl treba Matlab nebo i jine matematicke programy, ale s temi neumim, takze bohuzel neporadim.
S tim Solverem v Excelu to neni slozite - napriklad do policka A5 zadas '=((200000/(9000+100*A3)*50)*(B3/80)*A3*C3*1.89)*(1+8*(D3*20)/((D3*200)+30000))*(1+1.08*(E3*900)/((E3*900)+30000))'
Do B5 zadas '=12*50000*A3+ ...', do C5 zadas tu prodejni cenu a pak dejme tomu do A7 '=(A5*C5)-B5' - z toho hledas to maximum.
Pak spustis ten Solver, a tam akorat zadas to maximum co hledas - coz je A7, pak ty bunky, co se meni, coz je A3:E3 a jeste ty podminky. To je podle me vse :-) tak kdyztak dej vedet, jestli to zkousis tim Solverem nebo jinak.
a co náš oblíbený http://www.wolframalpha.com/input/?i=ma … %2By^2%3D1 ?
Lumikodlak: Diky, asi tedy do toho pujdu, kdyz nema nikdo nic lepsiho :(
(doufal jsem, ze v nejake te relaci jakehokoliv softwaru bude mozne vlozit "max ((produkce*cena)-naklady)" a A1<0;... - bylo by to mnohem rychlejsi nez datlovani v excelu :).
jak bych si to predstavoval:
Stýv: tech podminek bude treba 20, a ta rovnice bude nesrovnatelne delsi, i s vice promennymi. S Wolframalphou mam zkusenosti, ze pri komplikovanejsich vypoctech pocita nekolik desitek sekund, aby nakonec oznamil(a), ze to nejde.
Tak zkousim v excelu toho resitele.
Zadal jsem jednoduchou rovnici: ((X^4 - 2/Y)-(X + Y^2)), od niz hledam maximum. Chtel bych nastavit podminky: X muze nabyt celeho cisla z intervalu (0;3), Y muze nabyt celeho cisla z intervalu (2;10) - takto by me mel resitel rici, ze nejvetsi hodnoty rovnice dosahnu, kdyz x = 3, y = 2. Bohuzel nemohu prijit na formulaci podminek.
Tu rovnici mam vlozit to bunky s znakem rovnitka pred? Mam v ni x a y odkazat? Dival jsem se do navodu na resitele, ale muj problem je mnohem jednodussi.
jeden z mnoha mych pokusu

Excel to tak neumi, misto tech x a y tam musi byt cisla, a nebo prazdne bunky. Jako Menene bunky musis jeste zadat B6:B7. Zjistil jsem ale, ze ten solver neni spolehlivy. Kdyz jsem zadal na zacatku [0,0], tak ukazal jako maximum [0,2], kdyz jsem zadal [1,1], tak ukazal [3,2]. Rekl bych, ze jak pocita numericky, tak akorat postupuje ze soucasneho bodu dokud nenajde lokalni maximum, tak se omlouvam ze jsem to doporucoval.
Nevadi, dekuji za snahu :).
Stránky: 1