Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
předem upozorňuji, že matematika není můj obor a bohužel ani koníček. Mám otázku, zdali je vůbec možné převést polynom na lineární funkci.
Konkrétní případ:
Polynom
0,57723 + 0,006897 * a na 1,3123 ("a na" je myšleno, že a se mění a přičemž to 1,3123 je mocnina, nevím jak to napsat)
a potřeboval bych z toho dostat lineární funkci se dvěma koeficienty x a y ve tvaru:
y + x * a (a je zde stejné jako u polynomu)
Podstatou je samozřejmě, že pokud zadám a, tak dostanu vždy stejný výsledek jaku lineární funkce tak u polynomu.
Díky za případné nasměrování co si mám přečíst případně dostudovat :-)
Nat
v linearni funkci se vzdy vyskytuje x na prvou, kdezto v te tve je x na 1.31 a pridanim zadne konstanty to nespravis, jedna z tech funkci bude rust rychleji a nebude se moci rovnat te druhe ve vsech bodech
↑ xnat:
dobre v tom pripade jsem te spatne pochopil, myslenka ovsem zustava stejna, ta mocnina 1.3 bude rust rychleji nez mocnina 1 a rozdil mezi nimi se bude pro vetsi cisla zvetsovat, proto ty funkce nelze dat rovny v kazdem bode, protoze ti nestaci pridat nejakou konstantu, aby se rovnaly, protoze ten rozdil mezi nimi se meni.
Zdravím vás,
je možné, že kolega ↑ xnat: potřebuje aproximovat zadanou funkci polynomem 1. stupně (tedy podívat se po pojmech - lineární regrese, aproximace), případně to zkusit provést v EXCEL. Bohužel, nějak podrobněji bych se tomu věnovat nemohla.
↑ xnat:,↑ jelena: a ini
Malicka poznamka:
Tangenta nejakom bode krivky, moze byt povazovana ze linearnu aproximaciu krivky v okoli tohto bodu ( a historia nam ukazuje ze tato myslienka bola u kolisky pojmy derivacie)