Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ algida:
Příliš nerozumím zadání, může to být ale mou neznalostí. Je toto originální zadání – je formulováno přesně takto? (Pokud vím, tak norma bývá obvykle zadána rovností, nikoliv nerovností. X jsou matice? Co znamená hvězdička u x?)
↑ Pavel Brožek:
ahoj, moc dekuju, je to řešení systemu lineárních rovnic pomocí iterací,to zadaní je ze dvou knížek a potřebuju to převist mezi sebou.
je přesné řešení lineárních rovnic. a
je k-tá iterace. T je matice a g je sloupcový vektor. za jakoukoliv radu budu moc vděčná, nejde mi o vyřešení, třeba jen o návod, protože já po dosazení vůbec nevím co s tím mám dělat.

↑ algida:
Pokud je to teda jen jedna norma a jde jen o převedení první nerovnosti na druhou, pak je to jednoduché, protože platí (za předpokladu, že maticová norma a vektorová norma jsou kompatibilní, což nejspíš budou)
.
Druhá nerovnost převést na první tedy asi nepůjde, první nerovnost se zdá být silnější. Aby obě nerovnosti byly ekvivalentní, muselo by platit