Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřeboval bych prosím poradit, pomoct , napovědět, při řešení následující úlohy.
Nalezněte rovnici tečny grafu funkce v bodě Funkce je
Funkci jsem derivoval takto:
Potom jsem dostal tuto hodnotu pro a pro
a tudíž by rovnice tečny měla být
což se rovná
Ale jak jsem koukal ve wolframu tak toto pravděpodobně rovnice tečny v bodě x = -1 nebude? Nepodíval by se někdo prosím na to kde je chyba a neřekl jestli je v derivaci a nebo v dosazení bodů? ( Možná obojí )
Děkuji mnohokrát
↑ r2d2:
Ahoj. Pokud je zadání takové jak píšeš, pak se exponent vztahuje pouze na
, ne na tu dvojku, je to tak?
V tom případě není důvod dávat tu dvojku do argumentu přirozeného logaritmu, jak to máš napsáno tady:.
EDIT: Navíc je třeba mít na pamětí, že derivace se rovná
.
↑ Jenda358:no to je vlastně pravda, čili je to a tak dále? A je to potom správně zderivováno?
↑ Jenda358:ale stejně, to by přeci na výsledku nemělo nic změnit, i když jen náhodou.
↑ Jenda358: jo jasně to byla chyba v tý rychlosti, to mi dává smysl.
↑ Jenda358:Tak já to jdu předělat na papíru a podívám se jestli mi ta tečna vyjde a pak sem přidám to co mi vyšlo, díky za pomoc
Takže
A pro a
Takže rovnice by měla být a koukal jsem na to a myslím, že by to tak mělo být správně. Odkaz
(Poznámka na okraj: nevím jak mám wolfram přemluvit aby mi ukazoval dvě funkce vykreslené a ještě k tomu na x-ové pro určitý interval.?)
↑ Jenda358:Můžu mít ještě jednu otázku? Jak bude rovnice normály? Mě vyšlo, že . Ale když jsem se koukal na graf tak tato přímka funkci neprotne a normála by jí měla kolmo protnou, čili toto asi není správně rovnice normály, ne? Viz odkaz wolfram
Stránky: 1