Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Opět mi vychází jiný výsledek, ach jo :( :
Síly o velikostech 42 N a 35 N působí ve společném bodě a svírají úhel o velikosti 77°12´.
Jak velká je výsledná síla?
↑ cyrano52:
Konzultované cez Twiddla.com. Zadávateľ použil (podľa mňa správne) kosínusovú vetu, ale miesto výsledku, ktorý je uvedený v jeho materiáli (62,35 N) mu vychádza výsledok 60,335... N.
Neverí, že v jeho materiáli môže byť chyba.
Aj Geogebra ukazuje 60,34 N.

Já vím, že jsem měl vždy problémy s kosinovou větou, ale spíš to byly rozdíly v řádech desetin či setin, ale o skoro 2,1 je dost.
(Správný výsledek by měl být 62,35, ale vychází pomocí kosinové věty 60,33)
↑ cyrano52:
Preboha, cyrano - veď tie úlohy robia ľudia, prečo by sa nemohli pomýliť... Nevidíš, že je to 60,34 N?
Ten obrázok nemá s kosínovou vetou vôbec nič...
Akurát, keby sa to stalo na naozajstných maturitách a neuznali by niekomu výsledok, to by potom problém bol.
Preto je dôležité mať možnosť úlohy prerátať a pozrieť sa, ako sú úlohy opravené ...

Jenomže tyhle úlohy se zkouší na naší škole skoro 10 let a to by byla velká náhoda, kdyby si toho nikdo nevšiml.
↑ cyrano52:
Ten Tvoj výsledok 62,35 N patrí k uhlu medzi silami o veľkosti 72° 12´.
Tu je riešených veľa podobných úloh...
Napríklad aj táto Tvoja...