Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Vytvořete inverní matici k matici:
1 1 1
3 -2 -1
-2 8 6
po menších úpravách mi vyšlo (do tohoto příkladu úmyslně nepíši jednotkovou matici, zbytečné):
1 1 1
0 -5 -4
0 10 8
Výsledek mi hodil, že to nejde. Je to proto, že kdybych druhý řádek vynásobla 2 a přičetla ke třetímu řádku, tak ho můžu rovnou vymazat a proto to nemá smysl? Jestli je matice singulární nebo není, tak tomu nerozumím, takže mi jen stačí ano ne.
Děkuj moc za odpověď :)
↑ miminko.alidgy:
Ak budez z touto maticov poklacovat "Gauss-ovu triangulacii"
pridej k jednemu nulovemu riadku:
A alebo z prednasky vies ze ide o matricu z nulovym determinantom
Alebo podla tohto riadku rozvinies maticu a tak zas aprides k nule
Srdecne Vanok

↑ vanok:
Och, to jsou složté věty. Takže chápu to správně, že kdybych pokračovala v úpravě, tak jak jsem napsala, dostala bych 3 řádek nulový a proto to nemá smysl?
A jen pro upřesnění-když mi tohle vyjde, je to teda matice singulární?
Pozn.: Nás to neučili přes determinant, tekže ho nikdy nepočítám a proto se k tomu nemůžu nikdy předem dostat. Ale jak tady sleduju, je to přes determnant jednodušší, takže se to asi samostudem naučím. Neznáš nějaký dobrý odkaz nebo vdeo, kde by to bylo hezky a pro blbce(mě) vysvětleno?
Děkuj moc za tvůj čas :)
↑ miminko.alidgy:
Ale ich treba poznat tie vety z prednasky
Matica co ma nulovy determinant sa nema inverznu maticu. (je singularna)
Ina forma na singularitu:
Ak jedna matica A typu (3;3) ma hodnost inu ako 3 ( cize o, 1 alebo 2) tak je A je singularna
Cize od okamihu ked prides k nulovemu riadku Tvoja praca je prakticky skoncena ... treba len napisat KONKLUZIU
Na teoriu, ak ti ta zo skoly nastaci skus cez google, casto vo wikipedii najdes nieco
Srdecne Vanok
Stránky: 1