Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
potřebovala bych poradit jak jednoduše zjistit průsečíky.
Obdélník je zadán dvojicí svých protilehlých rohů, strany obdélníku jsou rovnoběžné s osami x,y a kruh je zadán souřadnicí středu a poloměrem.
A ted jak to zjistit u těchto variant:
1) obdelnik a obdelnik
2) kruh a kruh
3) kruh a obdelnik
díky za radu
↑ ukmouse:
Tu sa rozoberalo niečo podobné... možno trochu pomôže.
Potrebuješ zistiť, či existuje prienik alebo ho aj vypočítať (plochu)?
2 kruhy sú ľahké, to je učivo ZŠ - týka sa súčtu polomerov a vzdialenosti stredov.
Pozdější reakce a víc lajcká než Danina
↑ ((:-)):
Ano po bližším zkoumání jsem přišla na jednodušší způsob řešení jak zjistit zda obdelník a kruh mají nějaký společný bod.
A tušíš jak snadněji vyřešit obdelník a obdelník? Jak jsem psala, potřebuju jen zjistit zda ho mají a budu z toho tvořit pc program, tedy kreslení nemohu využít.
↑ ukmouse:
Mňa napadá len riešenie, podľa ktorého obdĺžnik je prienik pásov: a
Ak súradnice niektorého vrcholu druhého (menšieho) obdĺžnika patria príslušnému prieniku pásov, tak prienik existuje.
Musela by sa najprv testovať dĺžka strán obdĺžnikov...
↑ ((:-)):
Zaímavý nápad.
Přemýšlím jestli by to nešlo nějak přes vzdálenosti střed obdelníků.
Jako že mám hlopříšku, střed zjistím snadné. Pak udělám vzdálenost a pokud je menší než součet stran (samořejmě od středu strany k vrchol strany) rovnoběžných s osou x, tak by se mohli protínat. Ale zatím teda jen uvažuju.
Co myslíš? Nebo takhle myslíš určitě ne?
Zdravím vás,
obdobný problém pro praktické použití (a pro programování) jsme řešili v tématu, kolegyňka ↑ ukmouse: bude mít i snazší situaci vzhledem k souřadnicím (vyjádření v příspěvku 5 a na závěr). Podmínku ověření, že průsečík je skutečně uvnitř úseček napsal kolega plisna v příspěvku 9 (myslím, že se shodujete v nápadu pro ověření). Soubor v EXCEL jsme si s kolegou posílali, ale neslibuji, že bych ho našla.
Zdar přeji.
↑ ukmouse:
Pro 3) myslím stačí toto:
Alespoň jedna vzdálenost středu kružnice od vrcholů obdélníka <= poloměr kružnice tedy:
|SA| nebo |SB| nebo |SC| nebo |SD| <= r
(Jeden bod obdélníku musí ležet uvnitř kruhu)
↑ ukmouse:
Ale co máš zadáno u těch dvou obdélníků?
Máš zadánO:
Pro obdélník ABCD souřadnice bodů A a C
Pro obdélník EFGH souřadnice bodů EG
nebo nějak jinak?
a budou ty strany obdélníků rovnoběžné s osami?
↑ ukmouse:
Nestačilo by toto?
X_G >=X_A a zároveň Y_G >= Y_A ?
↑ Cheop:
to podtřžítko značí jako dolní index?
Protože pokud ano, tak to bohužel nestačí. To ti nezaručí, že dva obdelníky se budou protínat.
Když mám třeba obdelník s A[0,0] a G[5,4] tak tvou podmínku to splnuje a přestou se neprotínají.
↑ ukmouse:
Ne X_G značí x-ovou souřadnici bodu G atd.
Přesto to asi bude špatně. (Ono bude ještě záležet taky i na souřadnicích bodu C)
Ještě o tom popřemýšlím.
↑ Cheop:
A co myslíš, to co jsem psala. Nešlo by to?
"Přemýšlím jestli by to nešlo nějak přes vzdálenosti střed obdelníků.
Jako že mám hlopříšku, střed zjistím snadné. Pak udělám vzdálenost a pokud je menší než součet stran (samořejmě od středu strany k vrchol strany) rovnoběžných s osou x, tak by se mohli protínat. Ale zatím teda jen uvažuju."
↑ ukmouse:
Dívala jsem se na téma ještě podrobně - původně jsem pochopila, že hledáš průnik (ne důkaz, že existuje). Lepší je umisťovat celé zadání, ne jen výtah.
Pokud máš 2 protější vrcholy, potom můžeš doplnit souřadnice zbývajících 2 vrcholů (u každého obdélníku) a nechat program ověřovat vzájemné polohy vrcholů (to tady bylo - zda jsou nebo nejsou v pásu).
Jiná možnost, kterou odvozuji z toho, že jsi vyřešila 2 kružnice. Pokud najdeš střed úhlopříčky, potom máš střed kružnice opsané (pro každý obdélník), potom bys mohla postupovat při vyhodnocení obdobně, jak jsi hodnotila 2 kružnice - upraveno: nezdá se mi, že by to bylo dobře a pokrývalo veškeré možnosti, něco tomu ještě chybí.
↑ ukmouse:
souhlasím, proto jsem přidala červenou poznámku. Jak je pro Tebe programatorsky obtížné dopočíst zbývající vrcholy a jeden obdélník používat jako omezení, z druhého postupně ověřit, zda souřadnice vrcholů (alespoň jednoho) patří do omezujících podmínek?
Není to žádný originální nápad, pořád to v tématu zní, ale nezdá se mi, že by byl technicky problémový. Něco originálního by bylo pro využití kružnic nebo obsahů, ale to mne nenapadá.
Proč jsi nedala celé zadání? Děkuji.
↑ jelena:
zadání je to co jsem napsala, zbytek jsou jen programátorské podmínky (co smí do programu vstupovat, jaká pamět je vyhrazena, omezující doba běhu programu apod.). Jediné doplnění jsem uvedla později, že to není třeba počítat přesně jen zda existuje průnik.
dopočítat zbývající vrcholy asi nebude problém. To další, co píšeš "jeden obdélník používat jako omezení, z druhého postupně ověřit, zda souřadnice vrcholů (alespoň jednoho) patří do omezujících podmínek?" moc nechápu. Zkus mi to trochu osvětlit.
mám zadáno A(x_1, y_1), C(x_2, y_2) - pro první obdélník, E(x_1, y_1), G(x_2, y_2) pro druhý obdélník.
Omezení - jelikož nevím, kde je který bod A, C (nalevo, napravo, nahoru, dolu), nejdřív porovnám souřadnice v prvním obdélníku a uspořádám body tak, aby bylo jasné, co doporučuje ↑ ((:-)) v příspěvku 9:.
Pro 2. obdélník - doplním chybějící souřadnice všech vrcholů a budu "testovat" postupně vrcholy - pokud splním zároveň obě podmínky, průsečík existuje.
↑ jelena:
Aha jasně už to chápu. Ty pásy to je fakt dobrý.
Já z těch prvních získám omezující podmínky u toho druhého dopočítám všechny vrcholy.
Pak se podívám, zda pro nějakou ze souřadnic nebudou splněny obě podmínky, tedy nebude v daném pásu, pokud ano, je jasný že musí mít průnik.
super. Děkuju