Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Uploaded with ImageShack.us
Vůbec žádný nápad, který by mě napad :)
Přemýšlím, jak se ve jmenovateli zbavit toho x, třeba ho nějak převést na nějakou funkci ,ale nic mě nenapadá ... :/
nějaké rady? díky moc :o)

Zkus se prohrabat látkou ze školy, kde jste poprvé dělali síny v limitách. Existuje taková základní, troufnul bych si říct jedna z nejzákladnějších tabulkový limit
,
což tu sice nemáš přesně, ale přes limitu složené funkce se k tomu dostaneš a zjistíš, kolik je
, kde
je nějaké celé (nenulové) číslo.

↑ halogan:
Ale jo, tohle vím ...
Ale nevím, jak to díky tomu vypočítat :) Ani po radě s tím k ... to si mám to k dosadit do té rovnice k těm pí/3 a dopočítat si to vedle?

↑ halogan:
mno kdyz je to takhle, rekl bych 1/3 ... protoze se to jakoby o 1/3 zmensilo hm?

↑ FlyingMonkey:
1) Ptal jsem se na dvě otázky, očekávám dvě odpovědi :-)
2) Co kdybychom od toho x/3 abstrahovali a měli to jen jako
,
tedy jako původně. S tím, že to y jde stejně jako x/3 taky k nule. (snažím se ti nějak vecpat limitu složené funkce)

↑ halogan:
V tom prvním, bych řekl, že to musí být 1*k (o kolik se zvětší/změnší ta hodnota x)
Problém je, že pojem limita složené funkce teď slyším prvně ...
Proto jsem tak natvrdlej ... a asi se to ani nema tendenci zlepšovat :D
polopatě - v zadání je sin pí/3 / x .. k = 1/3 => výsledek 1/3 ... je to tak? Nebo tam musím uvažovat nějak složitěji?
Když by bylo třeba sin pí/6 / x ... => 1/6 je výsledek?
Já jen, jestli to chápu dobře, ještě jednou díky :o)