Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer,chtěla bych poprosit,zdy by jste mě někdo nemohli nakopnout jak řešit rovnici typu
y = x - x^5/2.
(pozn.-k tomuto tvaru jsem došla z původí rovnice,kdy zadání bylo y = x - x^2 * x^1/2.
Potřebuji udělat graf této funkce,ke kterému budu pomocí určitého integrálu počítat plochu,jenže přece jen to je nějaký ten rok,co jsem rovnici tohohle typu viděla,z webových návodů nejsem moc chytrá. Taky z toho budu muset nějak dostat průsečíky s osou x,takže to jen proložím nule že ano..jak vůbec má funkce vypadat?Děkuji předem za případnou pomoc.Hezký večer Romča

Zdravím.
No jestli budeš počítat obsah plochy, tak fce vypadá takto:
a položíš rovno nule.Offline

Děkuju,ale vůbec nevím jak dojdu k tomuhle grafu...jinak průsečíky budou 0,1?Je to tak?Ty náčrtky fcí jsou horrrorrr:/ Už jsem z toho úplně vypadla.

můžu se teda ještě doptat,jak přijdu k tomu grafu,že má tenhle tvar?Díky
↑ naturaldisaster:
Zdravím,
pokud máš v planu integrovat, tak bys mohla umět naznačit graf pomocí vyšetření průběhu funkce (zde by stačilo jen definiční obor a stanovit extrém funkce, který se "očekává" na intervalu 0 až 1 (jelikož funkce je spojitá a v těchto bodech překračuje osu x. Nebo pomocí online nástrojů - odkaz.
Je to v pořádku? Děkuji.