Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 06. 2008 11:26

alunan
Zelenáč
Reputace:   

Simplexovka dvoufázová versus jednofázová

Dobrý den.
Chtěl jsem se prosím zeptat, pokud mám úlohu LP kde vstupní omezení je, že proměnná x může být pouze z intervalu <0,1>, řeší se taková úloha pouze jednofázovou verzí s přidáním omezení x<=1 nebo pomocí dvoufázové úlohy s omezeními x => 0 && x <= 1

#2 26. 06. 2008 13:58

alunan
Zelenáč
Reputace:   

Re: Simplexovka dvoufázová versus jednofázová

Víte jde mi o to, že pokud tuto úlohu napíši do nějaké appletu na webu pro řešení úloh LP, tak tuto úlohu vždy řeší pomocí dvoufázové metody a faktem je, když se jí pokuším řešit pomocí jednofázové tak výsledek je občas v rozporu se vstupní podmínkou x <= 1. Jenom že bych potřeboval vědět proč to tak je, když se jedná o MAXIMALIZAČNÍ úlohu a díky podmínce x=>0 se tam dvoří dvoufázová metoda. A to právě nechápu proč, když x=>0 je přeci standartní omezující podmínkou úlohy LP aniž by se tato podmínka musela explicitně přidávat do simplexové tabulky.

Zápatí