Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
podobný příkald jsem zde nenašel, přestože mi přijde, že tu asi už někde bude (zřejmě neumím až tolik hledat, jak říká můj nick :-) ).
Mám dokázat následující:![kopírovat do textarea $
M\setminus (N_1 \cup N_2 )= M\setminus [(N_1 \cap M) \cup (N_2 \cap M) ]
$](/mathtex/52/52a40c8ecd4d1c72a8fb79ff78ac8700.gif)
a pak ještě obecně
U toho prvního jsem se dostal k určitému výsledku, ale nevím, zda je správný, jestli je to opravdu důkaz a jestli jsem ho vůbec udělal správně. Postup zde uvedu, budu rád za připomínky.
----------![kopírovat do textarea $
M\setminus (N_1 \cup N_2 )= M\setminus [(N_1 \cap M) \cup (N_2 \cap M) ]
$](/mathtex/52/52a40c8ecd4d1c72a8fb79ff78ac8700.gif)
Nejdříve se věnuji levé straně. Uvažuji prvek x:
V tuhle chvíli jsem se podíval na pravou stranu rovnice, pro kterou jsem napsal prvek x:
A nyní jsem uvažoval, že pokud je x prvkem množiny M, pak nemůže nebýt prvkem množiny M. Zároveň, pokud je prvkem množiny M a platí, že není prvkem průniku množin M a N, potom potom nemůže být z množiny N, tedy si zápis pravé strany přepíši jako
Tím jsem dostal, že prvek množiny x má stejná pravidla pro levou i pravou stranu.
Je to takhle správně?
----------
Na to obecné řešení jsem se zatím díval jen zběžně, ale mám pocit, že je to úplně stejné, pouze místo N1, N2, budu mít N1 až N(alfa).
Předem děkuji za pomoc,
Jimmy
↑ Stýv:
Ano, už to vidím, v původním příspěvku to nechám, ať to nedělá bordel.
A jinak je to tedy dobře?