Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
jak už jsem nahodil v předchozím locknutém threadu, mám na zítra do školy 3 úlohy a vůbec si nevím rady. Proto bych se rád obrátil na vás, jestli by tu byl někdo ochotný a úlohy mi vypočítal.
Tady je první příklad: 
správně by mělo být B
Upřímně můžu říct, že jsem ani nepochopil zadání, takže nevím co se s tím má přesně dělat, doufám tedy, že někdo bude moudřejší než já. :)
Předem děkuji za jakoukoliv pomoct... jinak další úlohy kdyžtak postnu až jestli se vyřeší tato. :)

↑ jsfnovot:
Znáš Vietovy věty (vzorce)?
"Určete, kdy má (výraz) smysl:"
Určitě víš, že nelze dělit nulou, tedy pokud je jmenovatel nula nemá výraz smysl. Dokážeš určit, kdy to nastává?
Vietovy vety sou pro me spanelska vesnice, prijde mi, ze sem nic takovyho nikdy ani neslysel... ale nechci kecat, takze reknu jen ze nevim o co de. :)
A co se tyka druhy otazky, tak na rovinu muzu rict, ze to urcit opravdu nedokazu... v tadytech prikladech sem vazne uplne mimo. :)

↑ jsfnovot:
Vztahy mezi kořeny kvadratické rovnice, nic?
Nějaký materiál
Můj druhý dotaz zatím nechám být...

jsfnovot napsal(a):
Tak s koreny kv. rce. si myslim nemam problem.
Tak to pak teda tuto reakci nechápu.
U rovnice
platí:

a
jsou kořeny dané kvadratické rovnice ("výsledky")
Vezmu jednu tvoji (tu v čiteteli):

Dokážeš najít
a
, které splňují dané podmínky?

↑ jsfnovot:
Paráda.
Kvadratickou rovnici můžeš napsat i v součunovém tvaru:
Tedy:
Dokážeš to stejné udělat s jmenovatelem?

↑ jsfnovot:
Ano.
se pokrátí a zůstane:
A teď ještě určit, kdy výraz má smysl, tedy určit pro která čísla smysl nemá (podmínky řešitelnosti). Měl by si vědět, že nelze dělit nulou. Zlomek je naznačené dělatní, takže jmenovatel nesmí být rovný nule. Z toho vyplývá, že pokud je jmenovatel nula nemá výraz smysl.
Nejlépe se ti to bude určovat ze součinu:
, kdy bude platit
a výraz nebude mít mysl?

↑ jsfnovot:
Paráda!
S dalšíma úlohama do nového tématu ;)