Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ jelena:
Diky za odezvu!
S tim jsem se zatím nesetkal ma ta metoda kdy se pocita s konstantamy jako funkcemi zavislimi na x u reseni leve strany nejaky nazev?
ze bych to zkusil prepocitat :O
Me se spis prave v tom vysledku neliby to -12... protoze spravny vysledek se pohybuje okolo 1.0000000
pro napr x = 0.1... takza ta 12tka tam dela peknou neplechu:(
↑ Cipisek:
Já bych jen doplnil, že dělat variaci konstant není úplně nutné, ačkoli k řešení to jistě povede. To co děláš ty není zas taková tragédie, problém je ovšem v tom, že používáš počáteční podmínky k dopočítání konstant u řešení té homogenní rovnice. Proto ti finální výsledek počáteční podmínky už nesplňuje.
Udělej to tak, že nejdřív vezmi obecné řešení homogenní rovnice (s neurčenými konstantami), obohať ho o tu -12ku (ta je totiž partikulárním řešením, takže tím vyrobíš obecné řešení nehomogenní rovnice), a pak teprv dopočítej hodnoty konstant podle těch počátečních podmínek.
Samozřejmě nemám nic proti variaci konstant, zkus si jí taky. Jen jsem chtěl doplnit tento postup, a hlavně říct ti kde jsi udělal chybu, aby ses z ní mohl poučit. Tak to udělej.
↑ jelena:
Zdravím a omlouvám se za vstup.
↑ Cipisek:
Neodpustím si prudičskou připomínku. Termíny "řešení levé strany" a "řešení pravé strany" nedávají žádný smysl, a být tebou, jejich používání bych od teď neriskoval.
Řešení nemá žádná strana, ale vždycky nějaká rovnice.
Stránky: 1