Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Uploaded with ImageShack.us
Tak jsem narazil na další problém, celé cvičení šlo jako po másle, ale dva poslední příklady nějak nemůžu dát.
jsou to zase mimoběžky a to je znovu to, co mě nedovolí jít dál :(
díky za pomoc :o)

↑ FlyingMonkey:
Doplň si jehlan na kvádr s podstavou ABCD a EFGH, kde V je střed podstavy EFGH. SV si přesuň na BF. Teď už odchylku zvládneš?

Takhle jsem nad tim taky premyslel zprvu, ale to je rozdil jestli pocitam tu odychlku pro BF nebo BV ne? BF je kolma zatimco BV neni ... na tu dolni podstavu :)
Diky za osvetu :P :))

↑ FlyingMonkey:
Pozor, ne BV ale SV :-)
BF i SV jsou kolmé na podstavu - BF je hrana kvádru a SV je spojnice středů postav

oky oky ... moje chyba :) uz na to skoro nevidim :D
Tak jsem dosel k tomu, ze jsem si vyjadril x z kosinove vety
je to takhle dobre? problem je, ze nemam v zadani zadna a ... takze to nemuzu vycislit, proto si myslim, ze to delam asi spatne no ...
Prenesl jsem si to do BF odtud do P => trojuhelnik APB
AP = a/2
AB = a
PB = x
u A bude 60°
... jen ja kse zbavit tech a, prosim? diky :)

↑ FlyingMonkey:
Už je pozdě, tak doufám, že počítám správně :-)
Hledáš odchylku PBF, tudíž musíš najít délky jednotlivých stran.
(z trojúhelníku
)
(z trojúhelníku
, protože
)
(z trojúhelníku
, protože
)
Kosinova věta:
můžeš zkrátit, takže ti tam zbudou jen čísla :-)

Sakra, tak tomuhle teda vubec nerozumim :))
Mam pocit, ze si ten obrazek cely predstavuju spatne nebo mi to uz proste nemysli ... :D
trojuhelnik ABP neni pravouhly ne? takze nemuzu z pytagorovky vyjit ... hmmm
Uploaded with ImageShack.us
Je to rychle nactrtnuty, ne moc presny, jen abyste videli, jak nad tim uvazuju a jak to mam v hlave :) mam aspon to presunuti dobre? diky

↑ FlyingMonkey:
Hledáš odchylku přímek SV a BP, kde P je střed strany AV (to máš správně) a S je střed podstavy (na obrázku máš vyznačeny eska dvě, správně je ten na průniku AC a BD).
Máš mít vyznačeny přímky BP a BF, ve kterých pracuješ. BF vyznačenou máš, ale ta BP chybí... pracuješ v trojúhelníku BPF (na mém obrázku je zeleně).