Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 06. 2008 17:18

sydney
Reputace:   

Rozklad na parciální zlomky

Ahoj,
Prosím o pomoc, mohli byste mi vysvětlit jak se rozkládá na parciální zlomky, snažím se to pochopit na několika případech, ale stále to nechápu.
Mám např. zadání:
$(-3x^3+2x^2-x-1)/(x^4-x^3)$

bohužel nevím jak z toho dostanu parciální zlomky. Má úvaha je vytknou ve jmenovateli x^3, ale netuším jak dál pokračovat. Děkuji

#2 26. 06. 2008 17:41

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

#3 26. 06. 2008 18:01

Cipisek
Reputace:   

Re: Rozklad na parciální zlomky

Hodne nazorne vysvetleni najdes take zde:
http://www.math.muni.cz/~pribylova/rlf.pdf

#4 26. 06. 2008 22:53

bonhbhon
Zelenáč
Reputace:   

zdravím,
výše uvedenou lomennou funkci sice kalkulátor spočítá,ale není z toho zřejmý postup. Je jasné,že první krok je roznásobení jmenovatele,není mi však jasné, kde se u třetího zlomku vezme člen x^2. Nenašla by se tu dobrá duše, která by tuto funkci vysvětlila krok po kroku?Moc by mi to pomohlo..

#5 26. 06. 2008 23:11

Tomsus
Reputace:   

Prave jsem se pokousel napsat zneni vety, ale je to opravdu na dlouho, najdete ho treba tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Parci%C3%A … .AD_zlomky
nebo tady http://kmlinux.fjfi.cvut.cz/~severin/pr … LS0708.pdf na strane 98.

Jak se to tedy pocita - musime rozlozit jmenovatel na korenove cinitele - tedy (x^4-x^3)=(x^3)(x-1) tj polynom ma dva realne koreny - nula (s nasobnosti 3) a jedna (s nasobnosti 1)

takze cely ten polynom pujde urcite zapsat ve tvaru $\frac{A}{x}+\frac{B}{x^2}+\frac{C}{x^3}+\frac{D}{x-1}$
kde ABCD jsou realne konstanty, ted zbyva urcite ty konstanty. To provedeme celkem jednoduse tak, ze ten puvodni vyraz a tento postavime do rovnosti, tento prevedeme zpet na stejny jmenovatel a potom porovnavame konstanty u stejnych mocnin promenne x

#6 27. 06. 2008 09:29

bonhbhon
Zelenáč
Reputace:   

↑ Tomsus: Díky moc:-)

#7 27. 06. 2008 09:58

stenly
Škola: ČVUT Brno
Pozice: Lektor v oboru matematika-fyzika
Reputace:   15 

↑ sydney:
Rozklad na parc.zlomky je tento:A/x+B/x^2+C/x^3+D/(x-1)

Zdar výpočtu,Stenly,mail:st.sula@seznam.cz

Matematika je způsob,jak zviditelnit neviditelné!!

#8 03. 12. 2011 19:46

Oberon
Reputace:   

↑ sydney:
Dobrý den, já sice chápu, jak se rozkládá na parciální zlomky, ale nechápu proč to tak funguje. Myslím tím, proč součty těch zlomků dají onen polynom? Jasný, když si to pak s těma koeficientama roznásobím, vyjde to, ale jak to?

Zápatí