Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 06. 2008 21:56

kiki
Reputace:   

funkce více promněnných

Ahoj,

Ráda by jsem Vás poprosila o pomoc, mám zadanou tuto f-ci.

f(x)= arccos(1/1+x^2+y^2)

mám vytvořit graf, vypočítat tot.diferencál, tečnou rovinu a druhé parciální derivace.

Moc děkuju za jakoukoliv pomoc

#2 29. 06. 2008 22:12 — Editoval jelena (29. 06. 2008 22:31)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: funkce více promněnných

↑ kiki:

Zdravim :-)

Tady najdes hodne podrobne vysvetlene postupy a resene priklady: http://mathonline.fme.vutbr.cz/Matemati … fault.aspx

Zde muzes kontrolovat parcialni derivace: http://old.mendelu.cz/~marik/maw/index. … m=derivace

pro nalezeni definicniho oboru vychazej z toho, ze:
1/(1+x^2+y^2) ma byt v intervalu <-1, 1> a zaroven 1+x^2+y^2 se nesmi rovnat 0

Az narazis na konkretni problem, tak se ozvi tady Hodne zdaru :-)

Editace: k nasledujicimu prispevku kolegy Olina nemam co dodat, je to naprosto spravne doplneni k bezproblemovemu nalezeni definicniho oboru, to moje doporuceni bylo pro zakladni zapis jak se dostat k definicnimu oboru.

Pro jistotu dotaz - v puvodnim zadani chybi zavorka - je to spravne tak, jak jsem umistila, tedy, ze (1+x^2+y^2) je vse v jmenovateli?

#3 29. 06. 2008 22:20

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Já jen k tomu def. oboru dodávám, že $1+x^2+y^2$ se pro reálná x, y nerovná nule nikdy a taky to bude vždy větší nebo rovno jedné, takže se převrácená hodnota toho výrazu určitě vleze do $(0;\, 1 \rangle$. Tím pádem je definičním oborem $\mathbb{R}^2$.

Pro tečnou rovinu bude asi zapotřebí znát ten bod, ve kterém se má dotýkat…?

Parciální derivace vypočítáš normálně jako derivace složené funkce.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#4 03. 07. 2008 20:43 — Editoval jelena (03. 07. 2008 20:44)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ kiki:

kiki napsal(a):

Ahoj ,
už jsem psala a mám zadanou f-ci. f(x,y)=arccos (1/1+x^2+y^2) a m8m vztvo5it graf (tj. půdorys /5 vrstevnic/ a bokorysy /5/ a mám zvolit body P1,P2,P3 a zakreslit je do grafů, tak aby byla patrná jejich souvislost
určit def.obor který je R2 mám zakreslit do rovony xy
A(odm.2/2; -odm.2/2) - tečná rovina a s jeho pomocí odhadnout f-ční.hodnotu v bodě B.
B(1;-1)

Budu pokracovat v tom tematu, kde je "dekuji", ale v tom horku nerucim za uplnou presnost, predem dekuji kolegum za namitky :-)

1. ↑ Olin: uzavrel nalezeni definicniho oboru konstatovanim, ze je to rovina $\mathbb{R}^2$.

2. "pudorys" jsou vrstevnice tvorene rezem rovinou rovnobeznou s rovinou xOy (neboli z=c). Jelikoz vyraz
$1+x^2+y^2$ nabyva pouze kladnych hodnot, obor hodnot funkce z=f(x, y) je v intervalu <0, pi/2)

$arccos(\frac{1}{1+x^2+y^2})=c$

$\frac{1}{1+x^2+y^2}=cos{c}$

pouzijeme takove hodnoty c, aby se "dobre" pocital cos(c), napriklad 0, pi/6, pi/4, pi/3..., ale neni to nutne dodrzet (pi/2 ovsem nedosadime)

napriklad pro pi/3 dostaneme> $\frac{1}{1+x^2+y^2}=cos{\frac{\pi}{3}}$

$\frac{1}{1+x^2+y^2}=\frac{1}{2}$

$x^2+y^2=1$

Po dosazeni do zadani funkce a po upravach dostaneme rovnice kruznic - to jsou pudorysne vrstevnice.

3. "bokorys" - jsou rezy tvoreny rezem rovinou rovnobeznou s zOx, tedy y=k.

Za y muzeme dosazovat v podstate cokoliv, napriklad 0 - "centrální rez":

$arccos(\frac{1}{1+x^2+0})=z$

$arccos(\frac{1}{1+x^2+k^2})=z$ coz pro hodnoty k=0 nebo 1 nebo 2 vypada asi takto:

http://forum.matweb.cz/upload/344-kik.jpg

Zaver zadani - jak se hleda tecna rovina a priblizna hodnota (pomoci totalniho diferencialu) je dobre popsano v materialech, na ktere se odkazuji v predchoyim prispevku a jeste tady : http://www.math.muni.cz/~plch/mapm/protisk.pdf

Pokud se nepodari pokracovat, tak se ozvi tady.

Zápatí