Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 11. 2011 20:43 — Editoval FliegenderZirkus (03. 11. 2011 19:41)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Levi-Civitův symbol

Ahoj, snažím se ukázat, že $e^{ikm}e_{jkm}=2\delta^i_j$, kde sčítáme přes k,m od jedné do tří. Přepsal jsem to jako $e^{ikm}e_{jkm}=\frac14 \sum_{k=1}^{3}\sum_{m=1}^3 (m-k)^2(k-i)(m-i)(k-j)(m-j)$
Tady je vidět, že musí platit $i=j$, jinak je vždy některá ze závorek rovna nule. Proto:
$\ldots=\frac{\delta_i^j}{4} \sum_{k=1}^{3}\sum_{m=1}^3 (m-k)^2(m-i)^2(k-i)^2$. Teď ale nevím jak dál...

• (téma jako vyřešené označil(a) FliegenderZirkus)

#2 02. 11. 2011 23:19

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Levi-Civitův symbol

Dá se to snadno ukázat pomocí známého vztahu

$\varepsilon^{ijk}\varepsilon_{ilm}=\delta^j_l\delta^k_m-\delta^j_m\delta^k_l$

(stačí kontrahovat dva indexy).

Bohužel mě ale nenapadá, jak jednoduše dokázat „známý vztah“.

#3 03. 11. 2011 11:34 — Editoval FliegenderZirkus (03. 11. 2011 12:05)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ Pavel Brožek:

Tenhle vztah jsem chtěl poslat jako druhý dotaz...

EDIT: Srozumitelný důkaz „známého vztahu“ rozepsáním všech možností jsem našel tady: Odkaz

Ten můj postup funguje po rozepsání všech členů, jen je to trochu neohrabané. Kontrakcí $\varepsilon^{ijk}\varepsilon_{ilm}=\delta^j_l\delta^k_m-\delta^j_m\delta^k_l$ se myslí, že položím např. $l=j$? $e^{ijk}e_{ijm}=3\delta^k_m-\delta^1_m \delta^k_1-\delta^2_m \delta^k_2-\delta^3_m \delta^k_3=3\delta^k_m-\delta^k_m=2\delta^k_m$

#4 03. 11. 2011 23:20

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ FliegenderZirkus:

Ten odkazovaný důkaz se mi moc nelíbí, jde vlastně o rozepsání možností. Mám takovou mlhavou vzpomínku, že jsem někdy viděl nějaký hezký důkaz. Možná se později ještě po nějakém podívám.

Kontrakcí (nebo se také říká úžení) dvou indexů i a j se myslí, že jeden index nahradíš tím druhým a vysčítáš přes něj. Provedl jsi to tedy správně.

Zápatí