Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 11. 2011 18:39

elijah

Ochlazení a oteplení předmětu.

Dobrý večer,
Napadl mě nasledujicí problém, moje ruka ma teplotu 36 °C a klika od dveří která je železná a má 5°C  ja se jí dotknu na 2 sekundy, a chci se zeptat na kolik stupnu se mi za ty 2 sekundy ochladí ruka a o kolik se ohřeje klika ? předem díky.

#2 03. 11. 2011 22:44

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Ochlazení a oteplení předmětu.

↑ elijah:

Predpokladám, že je to na rovnicu vedenia tepla s počiatočnou podmienkou - schodovitá funkcia (počiatočné skokové rozloženie teploty).

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 04. 11. 2011 06:18

elijah

aha tak jsem koukal na ten odkaz tam ty vzorce vypadaji silene, nejde to nejak zjednodusit? Nebo vysvetlit tudle problematiku jeste v anglictine nezvlada,.

#4 04. 11. 2011 15:34

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ elijah:

Toto sú len moje matematické domnienky. Budem rád, keď sa zapojí aj niekto iný do diskusie. Pokiaľ si kladieš také nároky, že chceš teplotu po 2 sekundách interakcie ruky a kľučky, tak myslím, že RVT je model na to skonštruovaný. Keby sme niečo zjednodušovali (neviem síce ako), tak výsledky by neboli presné. Okrem toho ruka je dosť komplexný systém a vyžadovalo by si to podrobnú analýzu. Všeobecne sa nedá povedať, že ruka sa ochladila o toľko °C, keď teplo sa v ruke šíri rôzne. Treba sa teda pýtať presne, v ktorom konkrétnom bode na ruke nás zaujíma teplota. Kľučka ako aj ruka (resp. koža) majú iné charakteristiky tepelnej vodivosti.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#5 04. 11. 2011 20:52

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

↑ elijah: Neboj, není to tak strašné. Pokud se nepletu, tak ten operátor $\nabla$ slouží jen k popisu elementární plochy, která vede teplo.
Bohužel v současné době ti toho moc neřeknu, zkoušku na tohle budu mít na konci ledna.

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#6 04. 11. 2011 22:37

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ rleg:
Rozdíl mezi $\Delta$  - Laplace a $\nabla$ - gradient najdeš na Wiki.

↑ elijah:

elijah napsal(a):

aha tak jsem koukal na ten odkaz tam ty vzorce vypadaji silene, nejde to nejak zjednodusit?

Musíš si uvědomit, jak komplexní problém chceš řešit. Prouděním krve (ohřívá ruku zevnitř) začínaje a nehomogenitou a anizotropií lidské tkáně konče. Jestli se chceš skutečně k nějakému výsledku bez použití počítačové simulace dobrat, bude potřeba učinit pár drastických zjednodušení, např.:

- kliku popsat jako válec a ruku jako trubku (dutý válec), která kliku dokonale obepíná
- oboje z homogenních izotropních materiálů
- teplotu někde uvnitř ruky vzít jako konstantní (je dosatečně prokrvená)

Ani pak to neumím. Jediné, co bych dal dohromady, je tohle brutální zjednodušení:
Uvnitř kliky je válcové jádro, které má pořád 5°C, řekněme, že teplo nějak odchází do zbytku dveří. Vrstva mezi jádrem a povrchem kliky mění teplotu, přičemž na povrchu je nejteplejší. Stejně tak vrstva ruky, která je v kontaktu s klikou, mění teplotu, roste od teploty na povrchu kliky až na 36°C v nějaké odhadnuté vzdálenosti, kde už ji bereme jako konstantní. Když takovou soustavu necháme ustálit, aby byla stacionární, tak můžeme spočítat tepelný tok ve Wattech z ruky do kliky. Což je úplně něco jiného, než na co jsi se ptal, tvůj problém je nestacionární a o poznání komplikovanější.

#7 05. 11. 2011 13:49

elijah

Dekuji vsem za nazory, no tak sem si rikal ze by to nemuselo byt tak slozite, ale vidim ze jsem si vzal prilis velke sousto, zkusim jeste mrknout na ty vzorce a ten svuj problem zjednodusit.

Zápatí