Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den,mám za úkol spočítat objem tělesa při rotaci cykloidy: x=t-sin t, y=1-cos t.
přičemž mi vyjde výraz k integrování :
(1-cos t)^2 * (1-cos t).
..perpartes se mi zdála moc složitá,tudíž jsem to poskládala do výrazu (1-cos t)^3.
jen6e to je yase vyorec pro royklad mnohočlenu (a-b)^3, a to je kruci těžké integrování krok za krokem.vyjdou šílené mocniny cosinu.Není prosím nějaká jiná cesta jak to obejít..?Pokudmožno pro nejsnadnější výpočet?Ona totiž ta paní co nás učí nemá ve zvyku nám dávat takové šílenosti,tak je mi to divné...předem díky.Romča
Zdravím,
a
zde použit substituci. Offline

však podle toho odkazu to mám dobře,jen tedy nevím,jak tam přišli na tu 5ku.Já prostě nevím,jak to mám co nejjednodušeji zintegrovat...:(
↑ naturaldisaster:
cca 5 minut zpět jsem doplnila pomocné úpravy pro 2. mocninu a pro 3. mocninu. Je to tak srozumitelné?
Jiná možnost je 

děkuji,jen nevím co to je za chybu,ale vyskakují mi místo obrázků ikonky typu "obrázek je poškozen nebo nejde načíst" :(
Zdravím,
jsou to následky výpadku serveru, snad do bude v dohledné době OK.
Mám v zápisu toto: (cos(x))^2=(cos(2x)+1)/2 plyne ze vzorce pro dvojnásobný úhel, (cos(x))^3=(1-(sin(x))^2)*cos(x)
Omlouvám se, mně se teď časově nehodí věnovat se matematice. Měj se.
Stránky: 1