Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, s anionty mam jeste porat problem a potreboval bych poradit, jak napisu vrorec pro anion hydrogensulfidovy?
nejak takhle jsem postupoval, ale jako vzdy mi z toho nakonec vyklublo neco jinyho.
takze napisu vzorec odpovidajici kyselina sulfova:
no a ted uberu 1 vodik -> .
ma to byt
Ahoj, to co jsi zkusil vytvořit vychází z kyseliny sírové (pojem jako kyselina sulfová se objevuje spíše v odvětví organické chemie), z kyseliny si odštěpením tzv. "kyselého" vodíku (jednoho) vytvořil hydrogensíran (jinak správně :)).
Pokud chceš tvořit hydrogenanionty od vícesytných kyselin - musíš vycházet z původní kyseliny. Pokud je to tedy hydrogensulfid, vzniknul z KYSELINY SULFANOVÉ (sice mi to rve uši ale také se jí říká skyselina sirovodíková - sirovodík..).
H2S, k dispozici máme dva kyselé vodíky k odštěpení, chceš hydrogensulfid, takže odštěpíš jeden vodíkový proton a dostaneš HS-
↑ StupidMan: Kyselinu sulfovu ani google nezvladol
http://www.google.sk/search?q=kyselina+sulfova
no a na toto reagoval celkom zodpovedne
http://www.google.sk/search?q=anion+hydrogensulfidovy
Zdravím,
že je bezkyslikatá kyselina poznám tak - v názvu slyším dva české názvy prvků (chloro-vodik, bromo-vodik, siro-vodik), nebo jeden latinský název prvku a vzpomenu si na binární sloučeniny, jak už jsme povídali (sulfanová, selanová), potom je bezkyslikatá.
Zde jsem použila i historický název pro kyselinu sirovodíkovou (správně sulfanovou), abys viděl jak se pojmenovávala dřív a teď , že pořád je bezkyslikatá.
Pokud v názvu jen jeden český název prvku a mohu měnit příponu, tak je kyslikatá (např. sírová, siřičitá).
Je dobré si ověřit na seznamu kyselin. Je to srozumitelné? Děkuji.
přípona -id značí sůl odvozenou od bezkyslikaté kyseliny - kyselinotvorný prvek si vystačí sám (a je ve svém nejnižším oxidačním číslu).
Musíš to rozbalovat od konce názvu -id je jasný, -sulf- od latinského názvu, hydrogen- (v anionu zůstal vodík z původní kyseliny).