Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer, potřebovala bych pomoct se třemi příklady. Nevím si rady jen s těmito z těch ostatních 30ceti :-D Takže prosím o pomoc :-)
1.131 Jsou dány dvě soustředné kružnice. k1 (S,r), k2 (S, 1/2 r). Vypočítejte obvod a obsah výseče mezikruží se středovým úhlem \alpha = 120°.
1.132 Je dán rovnostranný trojúhleník o straně délky a. Jeho vrcholy jsou středy kružnic o poloměrech 1/2 a. Určete obsah obrazce uvnitř trojuhelníku ohraničeného oblouky těchto kružnic .
1.134 Určete obsah lichoběžníku, mají- li jeho základny délku a= 24, c =14cm a ramena b=12cm,d=9cm.
Moc děkuji za pomoc :-)

↑ chlupataknizka:
1 téma = 1 příklad ;-)
1.131:
Obsah mezikruží je obsah většího kruhu mínus obsah menšího kruhu. 
U výseče udělej úplně to samé :-) 

↑ Aquabellla:
No, na tohle jsem prisla... ale co s tim, ze neznam r?

↑ chlupataknizka:
Řeš úlohu obecně, v zadání máš, že
a
, takže pro mezikruží to vypadá takto:

↑ Aquabellla:
No pry nejprve resit obecne... takze pak asi i pocetne ne? K cemu by mi tam byl jinak ten uhel?
Jiank zatim dekuji samozrejme :-)

↑ chlupataknizka:
Přesně tak :-)
Dosazovat až takhle na konci je i výhodnější, když tam nejsou zrovna pěkná čísla (například pí). Při dosazení hned by během úprav došlo k velkému zaokrouhlení, což by hodně změnilo výsledek... takhle na konci je zkreslení minimální.
Nemáš vůbec zač :-)

↑ chlupataknizka:
Př. 1.132
Hledaný obsah bude rozdíl obsahu rovnostranného trojúhelníka o délce strany
a tří kruhových výsečí
se středovým úhlem
a poloměrem kružnice 

↑ Honzc:
Nemohl bys mi ty vzorce nejak osvětlit? Jako treba proc to bude tak a tak :-D Moc díky za tvůj čas :-)